Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

ГОРБАЧЬОВ: Банківська гарантія для форвардів виведе Україну на рівень преміум ринку

Назад до всіх новин

Впровадження банківської гарантії для форвардних контрактів на зерновому ринку на зростання ціни дозволить підняти статус вітчизняного ринку зерна на міжнародній арені до преміум ринку. Адже з впровадженням цього інструменту, всі виробники та постачальники автоматично стануть першокласними компаніям з високою надійністю виконання контрактів, що в свою чергу значно посилить репутацію України серед міжнародних імпортерів зерна.

В цьому переконаний Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов, ініціатор впровадження механізму банківської гарантії для форвардних контрактів на зерновому ринку.

Україна в цьому році отримає новий рекордний врожай зернових та олійних – близько 110 млн т, а експорт може сягнути 70 млн т. Це дозволить українським виробникам за умови нинішніх високих цін на світовому ринку на зерно отримати добрий дохід, а Україні рекордну виручку від експорту зерна. Проте на ринку склалася ситуація, що українське зерно торгується на $5-10 меншій ціні за тонну, аніж інше зерно з Чорноморського регіону. Іноземні покупці та імпортери пропонують нижчу ціну на українське зерно через ненадійність поставок та строків їх виконання. Додали до цієї проблеми минулорічні дефолти на ринку зерна через зростання цін, що дуже негативно вплинуло на репутацію українських постачальників зерна.

«Ми багато думали в УЗА над тим, як з одного боку вирішити проблему дефолтів на ринку зерна, зробити кожного виробника надійним постачальником, а з іншого – вивести український ринок зерна в преміальний сегмент, де б наше зерно коштувало дорожче або хоча б як у наших сусідів. Так нам прийшла ідея впровадження на зерновому ринку такого інструменту як банківська гарантія для форвардного контракту для уникнення ризиків зриву постачання зерна через зростання цін», – зазначив Президент УЗА Микола Горбачьов.

За словами Президента УЗА, при впровадженні механізму банківської гарантії кожен український виробник стане першокласним та надійним постачальником, а отже ми можемо розраховувати на вищу ціну на українське зерно. Так, при експорті 70 млн т, Україна могла би отримати додатково до $700 млн від експорту такого ж обсягу зерна, що позитивно вплине як на валютний курс та бюджет країни, так і на доходи виробників.

Нагадаємо, що Українська зернова асоціація нещодавно презентувала механізм банківської гарантії для форвардних контрактів для банківської спільноти в Незалежній асоціації банків України, в якій взяв участь міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко. Міністр висловив повну підтримку ідеї впровадження на зерновому ринку механізму банківської гарантії для форвардних контрактів.

За його словами, запропонований УЗА механізм вирівняє можливості всіх виробників, дозволить їм отримати більшу ціну за рахунок премії за надійність, знизить ризики потенційних збитків покупців та гарантує надійність постачальників. Також він додав, що новий механізм дозволить Україні вийти на якісно новий експортний рівень і ще краще розвивати позитивну динаміку, яку сьогодні демонструє агросектор.

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту