Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

УЗА просить НАБУ та САП перестати безпідставно переслідувати заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького

Назад до всіх новин

Українська зернова асоціація звернулася до керівників Національного антикорупційного бюро Семена Кривоноса та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка щодо припинення безпідставного переслідування Першого заступника міністра аграрної політики та продовольства, а також справедливого та ретельного розслідування справи, порушеної проти нього.

Як відомо, НАБУ та САП підозрюють, Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького у зловживанні при закупівлі АТ «Укрзалізниця» продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану, які нібито нанесли збитки державі на 62,5 млн грн. Тарасу Висоцькому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, тобто в умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки. Суть підозри зводиться до того, що Тарас Висоцький здійснив погодження у період березня-квітня 2022 року для обласних військових адміністрацій Рахунків на оплату макаронних виробів із твердих сортів пшениці імпортного виробництва закупівлі у 2 суб’єктів господарювання ТОВ «Олімп» та ТОВ «ВінсайдЛайт» згідно постанов Кабінету міністрів України №185 та 328. При цьому, слідство вважає, що вартість макаронних виробів завищена і внаслідок такого завищення завдано збитків на суму 62,5 млн.грн.

УЗА вітає роботу НАБУ та САП у боротьбі з корупцією у всіх її проявах, в тому числі таких важливих, як публічні закупівлі. Однак, на нашу думку, висунення підозри чи звинувачення пану Висоцькому є передчасними та недостатньо обґрунтованими.

Вважаємо висунуті обвинувачення безпідставними, а його рішення такими, що були прийняті в інтересах держави та суспільства. Саме завдяки професійним діям Тараса Висоцького по управлінню та координації діяльності галузі вдалося уникнути перебоїв з постачання продовольства та забезпечити продовольчу безпеку регіонів, що потребували негайної допомоги продуктами харчування в умовах перших місяців повномасштабного вторгнення.

Окрім того, як слушно зауважило Міністерство аграрної політики та продовольства України, слідство зазначає, що вартість макаронних виробів станом на березень-травень 2022 року варіювалась від 33,65 грн. до 36,89 грн. Разом з тим, слідство не враховує, що Державна служба статистики України за період березня-травня 2022 року надає ціни по макаронах з твердих сортів пшениці за 500 гр, а здійснювалась закупівля 1 кг, а тому ціна становила понад 72 грн. за кг, що виключає збитки. Ба більше, як зазначило Мінагрополітики, воно не є стороною Договору, а відповідно не є розпорядником коштів на закупівлю товарів, погодження рахунків на оплату фактично було технічною процедурою. Всі підприємства на закупівлю подавались документально на включення відповідними ОВА (які на своїх територія володіли інформацією щодо доброчесності і реальних можливостей цих підприємств). Міністерство та Тарас Висоцький участі у відборі підприємств не брали. У Тараса Висоцького відсутній корисний мотив вчинення зловживань в інтересах зазначених ТОВ, відповідно жодним матеріалом і доказом не зафіксовано отримання будь-якої неправомірної вигоди.

Окремо вважаємо за необхідне зазначити, що саме оперативність, швидкість прийняття рішень, а також жорсткий контроль процедур, в тому числі, цін, дозволив в перші місяці війни максимально оперативно забезпечити внутрішньо переміщених осіб, місцевих жителів, військових, ТРО продуктами харчування. Це було зроблено вчасно ефективно без жодних збоїв у постачанні.

Враховуючи вищезазначене, УЗА просить ініціювати перегляд відповідної справи, об’єктивно розглянути і проаналізувати всі обставини і факти та припинити переслідування одного з найпорядніших і найпрофесійніших урядовців.

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту