Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Уряд скасував ліцензування експорту кукурудзи та соняшникової олії 

Назад до всіх новин

Уряд України скасував обов’язкове ліцензування експорту кукурудзи та соняшникової олії з метою полегшення експорту, який суттєво знизився через війну Росії проти України та блокування агресором українських портів.  

Про скасування ліцензування вказаних груп товарів йдеться в Постанові Уряду від 24 березня 2022 р. №352. 

Раніше Українська зернова асоціація зверталася до прем’єр-міністра України з проханням скасувати раніше впроваджене ліцензування експорту кукурудзи, адже таке рішення не сприяло прискоренню експорту, а лише гальмувало торгівлю зерном.  

Як відомо, в умовах війни з Російською Федерацією та через блокування морських портів України, через які здійснювалось до 95% всього зернового експорту, зерновики вимушені шукати шляхи вивезення зерна через наземні переходи, зокрема, залізничні. Якщо раніше через морські порти України могла експортувати близько 200 тис т щодоби, то наразі наземні переходи дозволяють здійснювати близько 20 тис т на добу. Такий перебіг подій значно погіршує ситуацію з проведенням посівної кампанії, адже кошти виручені з експорту аграрії традиційно використовують на посівну кампанію. 

Експорт кукурудзи з України в 2021/2022 МР році очікувався на рівні 30-32 млн т з близько 38 млн т врожаю. Залишилось експортувати ще 14-15 млн. т кукурудзи. Експорт – це доходи аграріїв, в тому числі кошти на проведення посівної, а також це так потрібні сьогодні Україні валютні надходження.  

Збереження великих залишків минулорічного врожаю ставить під питання також можливість зберігання зерна нового врожаю, оскільки в Україні немає надлишку потужності для зберігання зерна. 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту