Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Збиральна кампанія 2022 та якість зерна під час повномасштабної війни

Назад до думок експертів

Перед відкриттям «зернового коридору» перспектива експортувати надлишки зерна кукурудзи та пшениці врожаїв 2021 року була малоймовірною. До пропускної здатності західних кордонів та Дунаю, додавалась вартість логістики, що робила експорт продукції нерентабельним. Додатковим ускладненням для експортерів, особливо для тих, хто не працював з ЄС, були вимоги до залишків забруднюючих речовин, хвороб, шкідників та токсичного насіння. Відсутність досвіду та недостатні знання законодавства ЄС, могли стати причиною повернення продукції в зв’язку з недотриманням вимог.

Багато побоювань озвучували також стосовно якості зерна, особливо того, що зберігалось на суднах з початку повномасштабного вторгнення країни агресора.

Але, як ми бачимо, з початку відкриття «зернового коридору» побоювання скептиків щодо якості зерна не виправдались. Україна підтверджує свій статус виробника якісного зерна і надійного постачальника задля боротьби з продовольчою світовою кризою.

Найбільшою проблемою з якою зіштовхнулися експортери, це обробка зерна врожаю 2021. Особливо кукурудзи під час тривалого зберігання на елеваторах. Причиною тому стало неконтрольоване використання пестицидів при післязбиральній обробці зерна від шкідників. Хотів би звернути особливу увагу, що перш ніж використовувати будь-який препарат самостійно, або проводити обробку зерна, необхідно проконсультуватися з виробником або ж постачальником препаратів. Для мінімізації ризиків залучати експертів з фумігації та обробляти препаратами на основі фосфіну, щоб уникнути проблем з перевищенням лімітів залишкових речовин при експорті продукції самостійно, або ж постачанню експортеру. В деяких випадках могли виникати проблеми з наявністю мікотоксинів зберігання, але це тільки у випадку недотримання умов під час зберігання.

Вадим Турянчик, автор блогу, радник президента УЗА з кормової та харчової безпеки

Вадим Турянчик, автор блогу, радник президента УЗА з кормової та харчової безпеки

Незважаючи на війну, станом на 6 жовтня було зібрано близько 32,7 млн т зернових та олійних культур з близько 9,5 млн га посівних площ, та станом на 13 жовтня експортовано через «зерновий коридор» 7,38 млн т нового та старого врожаю.

По результатам партій вже експортованої продукції нового врожаю, а також зібраного на сьогодні врожаю кукурудзи можна оцінити поточну якість та порівняти з показниками минулого року (відповідно до наданих даних сюрвейорськими компаніями-членами УЗА: Cotecna, SGS, та BSS).

Кукурудза

Якість кукурудзи в сезоні 22/23 очікується на рівні минулорічного, але в зв’язку з війною, підвищенням вартості енергоносіїв та самого процесу сушіння, може призвести до нових проблем:

Мікотоксини — у зв’язку з тим, що виробники, елеватори, можуть приймати продукцію не досушивши і не доводячи до належної кондиції для тривалого зберігання. У світі ідентифіковано кілька сотень різних мікотоксинів, але найбільш часто зустрічаються становлять небезпеку для здоров’я людини і тварин — це Афлатоксини (продукти життєдіяльності роду Aspergillus), Охратоксин А (ОТА) (продукти життєдіяльності роду Penicillium), Фумонізін, Зеараленон (ЗЕА) (ДОН) (продукуються, зокрема, родом Fusarium).

Гриби, що вражають зернові, можна поділити на дві групи:

  • гриби, що вражають рослини у полі (під час вегетації);
  • гриби, що розвиваються під час зберігання.

До першої категорії належать види рослинних патогенних грибів, а саме рід Fusarium. До другої групи відносяться гриби роду Aspergillius і Penicillium, проте вони також можуть заражати продукцію у полі.

Важливо пам’ятати, що мікотоксини контролюють усі країни імпортери української кукурудзи незалежно від призначення продукції.

 

 

Найбільш поширені для української кукурудзи Дезоксиніваленол, Фумонізін, Зеараленон та Т2/НТ2.

Діоксини, бенз(а)пірен, поліароматичні вуглеводні (РАН4), ціни на газ можуть підштовхнути виробників і місця зберігання заощаджувати на агенті горіння і замість газу, наприклад, використовувати неякісне паливо, мазут і т.п.

Ми можемо спостерігати підвищений вміст бенз(а)пірену, РАН4 та діоксинів у кукурудзі, тому що кукурудза найбільше піддається сушінню, залежно від погодних умов під час збирання, та олійних культурах, таких як соя, ріпак, соняшник, тому що діоксини, бенз(а) )пірен, РАН4 — це жиророзчинний продукт, тобто в основній своїй масі переходять з насіння в олію.

Я б рекомендував при купівлі та безпосередньо перед відправкою на експорт звернути особливу увагу на ці показники. Обговорити з постачальниками, які типи сушарок та паливо вони використовують, і можливо проводити відбір зразків незалежним сюрвеєром безпосередньо у місцях зберігання до покупки чи відправки до порту.

Параметр по EN, ISO Врожай 2021 Врожай 2022
Волога, % 14.41 14.17
Натура, кг/гл 73 73.75
Биті, % 3.47 3.26
Пошкоджені, % 1.5 0.61

Пшениця

Загалом у врожаї 2022 року по всій Україні спостерігається значно вищий показник натури порівняно з минулим роком, але при цьому значне зниження показника протеїну і відповідно клейковини, за іншими показниками якість пшениці на рівні минулого сезону.

У новому сезоні не спостерігається суттєвих для пшениці проблем з Tilletia controversa, Tilletia laevis, Tilletia tritici, що не може не тішити, оскільки цей показник все частіше є однією з основних вимог країнами-імпортерами і покупці зацікавлені у покупках партій повністю чистими від роду грибів Tilletia .

За результатами, наданими сюрвеєрськими компаніями членами УЗА, якість хлібопекарських показників пшениці така:

Параметр по EN, ISO Врожай2021 Врожай 2022
Протеїн на суху речовину, % 12.58 11.75
Натура, кг/гл 77.1 79
Число падіння, сек 345 351
Клейковина, % (механічне відмивання) 25.9 21.4
W, 10-4 Дж 217 186

Ячмінь

Основними проблемами для ячменю цього сезону, як і в попередніх, залишається наявність карантинних об’єктів таких як Avena ludoviciana Durien — вівсюга людовика, а також Aegilops cylindrica — Егілопс циліндричний, які є забороненими карантинними об’єктами при експорті до Китаю. На відміну від пшениці, в цьому сезоні показники якості для ячменю майже не змінились від минулорічного.

Для Європейського Союзу Avena ludoviciana Durien та Aegilops cylindrica не є карантинним об’єктом і тому обмежується тільки % сміттєвої домішки згідно контракту.

Параметр по EN, ISO Врожай 2021 Врожай 2022
Протеїн на суху речовину, % 11.25 11.70
Натура, кг/гл 62.9 62.7

Ріпак

Новий сезон значно порадував виробників показниками олійності в ріпаку, які вищі за торішні на 2%. Також якість ріпаку супроводжується відсутністю проблем з еруковою кислотою та глюкозинолатами, високий вміст яких є показником технічного ріпаку.

Так само в цьому сезоні менше проблем з залишком пестицидів в ріпаку, але все рівно основним, який зустрічається найчастіше, є  Chlorpyrifosі. Він обмежений Європейським Союзом на рівні 0.01ppm (mg/kg)

Параметр по EN, ISO Врожай 2021 Врожай 2022
Олійність (as is), % 42.50 44.5
Ерукова кислота, % 0.15 0.05
Глюкозинолати, μmol/g 9.7 9.9

 

P.S. Нещодавно ми провели спільно з компаніями членами УЗА безкоштовний семінар, і плануємо повторно провести 02-03.11 семінар за участі експертів відповідних напрямів на наступні теми:

  • Ризики щодо пестицидів, бур’янів під час вирощування зерна. Вимоги країн ЄС.
  • Визначення наявності і концентрації ГМО експрес методами. Новий рідер AgraVision Pro для ГМО і мікотоксинів.
  • Небезпечні фактори — контамінанти, ризики під час зберігання та наслідки для експорту.
  • Фумігація під час зберігання та безпечне використання фумігантів.
  • Завантаження та приймання зерна на внутрішніх елеваторах.
  • Експортна якість зернових. Основні вимоги ЄС, Китаю та африканських країн.

Інші думки

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2022.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту