Європейська комісія 19 лютого 2025 року оприлюднила документ «Vision for Agriculture and Food» («Бачення сільського господарства та продовольства»). Він визначає ключові напрямки розвитку агропродовольчого сектору ЄС, йдеться на сайті Єврокомісії.
Єврокомісія визначила чотири ключові напрями розвитку агропродовольчого сектора:
Ольга Трофімцева, керівниця напряму сільськогосподарської та продовольчої безпеки Ukraine Facility Platform зазначила, що в поточній стратегії буде фокус на конкурентоспроможності та скороченні бюрократичної тяганини.
«Цього року Комісія має намір представити два законодавчі пакети, спрямовані на зменшення бюрократії в аграрному та харчовому секторі: один — про Спільну аграрну політику навесні, а інший — ширший — наприкінці року. Будуть розроблені необов’язкові до виконання стратегії для цифровізації сектору та зміни поколінь», — вважає Трофімцева.
За її словами, фактично Єврокомісія Комісія відмовляється від підходу стратегії «Від лану до столу», що передбачає регулювання захисту навколишнього середовища і здорового харчування на рівні ЄС, і віддає деякі з завдань в цій сфері на національний рівень.
Також в документі немає жодної згадки про скорочення вдвічі використання пестицидів та ризику їхнього застосування або досягнення 25% органічного землеробства до 2030 року.
«А, ну і нової редакції Регламенту про пестициди (SUR) не буде. Це підтвердила цього тижня Європейська комісія. Замість цього Брюссель зосередиться на кращій імплементації існуючих правил. Наприкінці року має з’явитися пропозиція прискорити дозвіл на використання біо-пестицидів як альтернативи синтетичним хімічним пестицидам», — додала Трофімцева.
© Асоціація виробників,
переробників та експортерів зерна, 1997-2025.
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів
посилання на Українську зернову асоціацію обов'язкове.
При використанні в інтернет обов'язкове так само
гіперпосилання на https://uga.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua