В Україні близько 190 тис. зареєстрованих виробництв та закладів оптово-роздрібної торгівлі, але це далеко не всі оператори ринку які наразі фактично функціонують. Тому новий закон про контроль, який набирає чинності 04.04.2018, передбачає перевірку не лише таких формальних вимог як реєстрація, але і дотримання інших норм харчового законодавства, які мають гарантувати безпечність продукції для споживача, наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час виступу в ефірі Українського радіо.
«Сьогодні дозвільна система в нашій державі максимально лібералізована – для більшості підприємств, які працюють з харчовою продукцією, процедура реєстрації зводиться до заповнення одного аркушу формату А4. Через 10 днів після подання заявки оператор ринку автоматично вноситься до реєстру», – повідомив Голова Держпродспоживслужби.
Як наголосив Володимир Лапа, закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який прийнятий минулого року та повністю набирає чинності з квітня 2018 року, передбачає кілька змін, серед яких – впровадження ризик-орієнтованого контролю.
«Тобто, при оцінці ризику для оператора ринку враховується вид продукції, з яким працює господарюючий суб’єкт (молочні, м’ясні продукти, бакалія, тощо), оцінюється тип діяльності – виробництво чи просто транспортування та беруться до уваги результати попередніх перевірок – чи фіксувалися зауваження до діяльності підприємства, наскільки серйозними вони були. Далі за бальною системою оцінюється ступінь ризику, і в залежності від нього визначається періодичність здійснення планових перевірок – від одного разу на квартал до одного разу на три роки», – пояснив Голова Держпродспоживслужби.
Також він додав, що згідно із чинним законом «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877, найчастіше перевірки можуть здійснюватися 1 раз на 2 роки, але із набуттям чинності закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», для високоризикованого підприємства ці перевірки можуть здійснюватися і раз на квартал, що відповідає європейським нормам та практикам.
Володимир Лапа зазначив, що до операторів ринку із високим ступенем ризику передусім належать підприємства, які виробляють продукцію тваринного походження – м’ясо, молоко, риба.
Голова Служби наголосив, що з метою запобігання корупції та унеможливлення наявності суб’єктивності результатів перевірки закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачає запровадження відеофіксації та використання як органом контролю, так і господарюючим суб’єктом, уніфікованої форми акту, із переліком усіх питань, які має та може задати інспектор. Відповідні форми актів затверджуються наказами Мінагрополітики та оприлюднюються на сайті Держпродспоживслужби.
Володимир Лапа повідомив, що Служба готова до запровадження відеофіксації – закуплена відеотехніка, на зразок поліцейських відеокамер та сервери для того, аби якнайменше півроку зберігати відео.
© Асоціація виробників,
переробників та експортерів зерна, 1997-2025.
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів
посилання на Українську зернову асоціацію обов'язкове.
При використанні в інтернет обов'язкове так само
гіперпосилання на https://uga.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua