Увійдіть,щоб завантажити баланс
15.12.2017 Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.12.2017.
Зерно
У грудні експертами підвищено на 0,5 млн. тонн оцінку врожаю кукурудзи у 2017/2018 маркетинговому періоді. Таким чином, загальний валовий збір зернових культур у поточному сезоні оцінюється у 61,3 млн. тонн, в тому числі пшениці – 26,3 млн. тонн, ячменю – 8,5 млн. тонн, кукурудзи – 24,0 млн. тонн.
Оцінка показника попиту внутрішнього ринку залишилися на рівні попереднього місяця – 21,7 млн. тонн.
Натомість обсяг раціонального[1] експорту збільшено до 42,2 млн. тонн за рахунок зерна кукурудзи, експортні можливості щодо якого оцінено майже у 19 млн. тонн.
Слід звернути увагу, що у І кварталі поточного маркетингового періоду темпи експорту українського зерна відстають від минулорічних. Так, згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−листопаді поточного сезону Україна експортувала 17,6 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 6% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зниження обсягів відбулося по всіх основних позиціях українського зернового експорту, а саме: пшениці вивезено 10,4 млн. тонн (на 0,4% менше), ячменю – 3,8 млн. тонн (на 6% менше), кукурудзи – 3,3 млн. тонн (на 21% менше).
Олії рослинні
За експертними оцінками, у вересні-листопаді 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 1,5 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 1,4 млн. тонн.
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 140 тис. тонн, або 3,3 кг в розрахунку на одну особу.
Традиційно, основні обсяги української олії експортуються. За 3 місяці поточного сезону вивезено 1 375 тис. тонн олій, що на 3% перевищує показник вересня–листопада 2016 року. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Іспанію та Китай.
Імпорт олій склав 86 тис. тонн, що на 40% більше, ніж у відповідному минулорічному періоді. Пальмова олія складає понад 90% імпорту. Головним постачальником цього виду олії до України є Індонезія.
Молоко
За 11 місяців 2017 року всіма категоріями господарств вироблено 9 681 тис. тонн молока, що на 0,6% менше, ніж у січні−листопаді 2016 року.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.12.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 1,8%.
Експортовано молокопродуктів (у перерахунку на молоко) 762 тис. тонн (у 1,9 рази більше, ніж у минулорічному періоді), імпортовано – 113 тис. тонн (на 25% більше).
Структура молочного експорту залишається незмінною. Основна частина – це масло вершкове (понад 70%), обсяги експорту якого у поточному році помітно активізувалися (у натуральному виразі експорт масла зріс у 2,5 рази, а у вартісному – у 2,9 рази). Найвищим попитом українське масло користувалося на ринках Туреччини та Марокко.
Пріоритетною позицією імпорту молочної продукції до України є сири (81% у структурі імпорту). За 11 місяців ц. р. імпорт сирів зріс на 43%. Традиційними постачальниками сирів на український ринок є країни ЄС − Польща, Німеччина та Франція.
За балансовими розрахунками, за 11 місяців ц. р. порівняно з минулорічним періодом наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася майже на 5%, а розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зменшилося на 9 кг, і в середньому, склало 187 кг у розрахунку на особу.
М’ясо
У січні−листопаді 2017 року українськими господарствами вироблено 2 063 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,4% вище аналогічного показника відповідного періоду минулого року. Незначний приріст забезпечений за рахунок галузі птахівництва, де з початку року виробництво м’яса зросло на 2,5%. При цьому, скотарство та свинарство демонструють падіння виробництва м’ясосировини на 1,1% та 2,2% відповідно.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.12.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 0,9%, свиней – на 8,4%, а поголів’я птиці зросло на 0,3%.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 11 місяців поточного року склав 320 тис. тонн («плюс» 15% до минулорічного періоду), імпорт – 210 тис. тонн («плюс» 27%).
Провідною позицією вітчизняного експорту залишається м’ясо птиці, частка якого у загальних обсягах становить біля 80%, або 249 тис. тонн, що на 11% більше, ніж роком раніше. Найбільшим попитом українська птиця у поточному році користується у Єгипті, Нідерландах, Іраку.
У 2017 році відбулося пожвавлення зовнішньої торгівлі вітчизняною яловичиною та свининою. Зокрема, за 11 місяців ц. р. експортовано 55 тис. тонн яловичини, що на 31% перевищує показник минулорічного періоду.
Основними імпортерами яловичини та свинини є країни колишнього СРСР – Білорусь, Грузія, Казахстан, Молдова, Азербайджан.
М’ясний імпорт, в основному, представлений свининою та м’ясом птиці. При цьому, імпорт м’яса птиці за 11 місяців ц. р. збільшився на 40%, свинини − на 17%. Імпортується м’ясна продукція, переважно, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Данії та Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні−листопаді ц. р. склала 11%.
За балансовими розрахунками, у січні−листопаді ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами знаходилася на рівні відповідного періоду минулого року.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 11 місяців ц. р. склало 45,7 кілограмів на особу.
З урахуванням фактичних показників, переглянуто у бік збільшення річну оцінку основних балансових показників (виробництва, експорту, імпорту та споживання).
Цукор
В Україні завершується сезон переробки цукрових буряків.
Станом на 01.12.2017 цукровими заводами вироблено 1,7 млн. тонн цукру з буряків нового врожаю.
З урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру на початок грудня оцінюється у 1 942 тис. тонн. На внутрішнє споживання у першому кварталі поточного маркетингового сезону спрямовано 346 тис. тонн.
У вересні−листопаді ц.р. експортовано 126 тис. тонн цукру (на 40% менше рази менше, ніж у відповідному періоді 2016 року). Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Шрі-Ланка, Туреччина, Туркменістан. Імпорт цукру до України був відсутнім.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, внутрішнє споживання та експорт, розрахункові залишки цукру на 01.12.2017 оцінено у 1 470 тис. тонн.
З огляду на фактичні показники скореговано оцінку загального виробництва цукру у сезоні 2017/2018 років − до 1 950 млн. тонн.
__________________________________
[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни
http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01122017© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua