Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Європейські трейдери підтримали впровадження механізму банківської гарантії для форвардних контрактів

Назад до всіх новин

УЗА успішно презентувала механізм Банківської гарантії в Женеві

Українська зернова асоціація провела результативну презентацію в Женеві нового інструменту для зернового ринку – Механізму Банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно, який покликаний нівелювати ризики для покупця зерна у випадку дефолту за форвардним контрактом через зростання цін на ринку. В презентації нового інструменту 27 січня 2022 року взяли участь представники понад 50 представників головних офісів міжнародних компаній-трейдерів, учасників зернового ринку, а також банківських установ. В ході активної живої дискусії, учасники презентації схвально оцінили інструмент та підтвердили готовність з ним працювати.

Презентація механізму Банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно в Женеві для основних компаній-покупців та експортерів українського зерна відбулася за підтримки ФАО, ЄБРР, компаній SGS та Copenhagen Merchants.

Президент УЗА Микола Горбачьов, який був автором ідеї та ініціатором розробки такого інструменту для зернового ринку, зазначив, що інструмент викликав жвавий інтерес у представників зернового ринку та банківських установ. «Банківська гарантія для форвардного контракту на зерно вирішує кілька проблем на ринку. З одного боку вона нівелює ризики для покупця зерна невиконання контракту постачальником через зростання цін на ринку, а з іншого кожного постачальника, який отримав банківську гарантію на відшкодування покупцю різниці в ціні контракту та ринковій ціні на момент невиконання контракту, робить його першокласним постачальником. Такий постачальник отримує премію до ціни контракту, оскільки за рахунок банківської гарантії нівелює ризики для покупця», – наголосив Микола Горбачьов.

В рамках презентації та дискусії позицію та оцінку банківських установ щодо перспективи,  вигоди та специфіки Банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно активно артикулював учасник робочої групи з розробки інструменту, начальник управління торгового фінансування та факторингу Райффайзен Банку Аваль Сергій Костогриз.

Банківська гарантія також дозволить покупцям знизити витрати на комплаєнс-процедури в покупців зерна, замість них це професійно та більш ефективно буде робити банк, який краще знає та розуміє свого клієнта.

Впровадження Банківської гарантії для форвардних контрактів на зерно додатково актуальне для українського зернового ринку, де малі та середні виробники зерна забезпечують близько 75% обсягу виробництва зерна. За умов використання Банківської гарантії вони отримають більшу ціну – близько на $5-7/т, а витрати на Банківську гарантію складуть всього $1/т.

Загалом для України впровадження інструменту Банківської гарантії забезпечить кращу ціну на українське зерно на світовому ринку за рахунок зниження ризиків дефолтів за форвардними контрактами. На сьогодні ціна на українське зерно нижча у порівнянні із зерном з інших Причорноморських країн.

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту