Увійдіть,щоб завантажити баланс
Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.11.2018.
Зерно
Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−жовтні 2018/2019 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 13,5 млн. тонн, що на 3% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року, зокрема: пшениці вивезено 7,7 млн. тонн (на 9% менше), ячменю – 2,8 млн. тонн (на 24% менше), кукурудзи – 2,9 млн. тонн (в 1,6 рази більше). Слід звернути увагу, що у першому кварталі поточного маркетингового періоду суттєво зросли обсяги експорту жита, які протягом липня-жовтня склали 62 тис. тонн, що у 6 разів перевищують обсяги відповідного періоду минулого сезону. Основні поставки українського жита здійснені до Польщі та Литви. Проте, є і нетрадиційні покупці жита, наприклад, Філіппіни.
З огляду на фактичні тенденції щодо вивезення жита, було переглянуто деякі показники балансу попиту і пропозиції цієї культури: збільшено обсяги експорту за рахунок скорочення його поставок на внутрішній ринок.
Інші основні показники річного балансу зерна та продуктів його переробки у жовтні ц. р. залишено практично без змін, а саме:
Олії рослинні
За експертними оцінками, у вересні-жовтні 2018/2019 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 960 тис. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової – 870 тис. тонн.
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 92 тис. тонн, або 2,2 кг в розрахунку на одну особу.
Основний обсяг виробленої олії був експортований – 914 тис. тонн, що на 0,9% перевищує показник вересня-жовтня 2017 року. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Ірак та Китай.
Імпорт олій склав 51 тис. тонн, що на 3 тис. тонн менше, ніж у минулорічному періоді. Пальмова олія становить близько 90% імпорту. Головним постачальником цього виду олії до України є Індонезія.
Цукор
В Україні добігає кінця збирання цукрових буряків врожаю-2018. За даними аграрного міністерства, станом на початок листопада цукрові буряки було викопано на 249 тис. га, або 89% площ, зібрано 12,2 млн. тонн при урожайності 493 ц/га (у 2017 р. – 451 ц/га).
За оперативними даними, у вересні-жовтні 2018/2019 МР з буряків нового врожаю вироблено 950 тис. тонн цукру, що на 9% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.
Розрахункове внутрішнє споживання цукру за 2 місяці поточного сезону оцінюється у 228 тис. тонн. Експорт цукру за вказаний період склав 69 тис. тонн цукру, що на 10 тис. тонн, або 17% більше, ніж торік. Найбільші обсяги українського цукру надійшли на ринок Узбекистану. Імпорт цукру в Україну був відсутнім.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року та внутрішнє споживання, його розрахункові залишки на 01.11.2018 оцінюються у 1092 тис. тонн, що на 11% перевищує минулорічний показник.
М’ясо
За 10 місяців ц. р. українськими підприємствами м’яса всіх видів вироблено 1 845тис. тонн (у забійній вазі), що на 0,2% більше ніж за відповідний період минулого року. При цьому, сільськогосподарські підприємства наростили виробництво м’яса на 2,1%, а господарства населення, навпаки, знизили на 3,7%. Найбільше від початку року зменшилося виробництво яловичини – на 5,5%, обсяги свинини скоротилися на 4,3%, а птахівництво забезпечило приріст на 4,5%.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.11.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 3,9%, свиней – на 3,4%, одночасно поголів’я птиці зросло на 5,1%.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м’ясо) у січні–жовтні ц. р. склав 328 тис. тонн («плюс» 12% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 236 тис. тонн («плюс» 28%).
Частка м’яса птиці у структурі експорту становить близько 83%, що у натуральному виразі склало 271 тис. тонн. Основні обсяги експорту м’яса птиці з початку року постачаються на ринки країн ЄС та Азії (Саудівська Аравія, Ірак).
У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (майже 50% від загального обсягу) та свинина (44%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса − близько 14%.
За балансовими розрахунками, у січні−жовтні поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 1,2% перевищила показник відповідного минулорічного періоду.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 10 місяців ц.р. оцінюється у 41,3 кг на особу, що на 0,7 кг вище, ніж торік.
Молоко
Не призупиняється довготривала тенденція до скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. За даними статистики, у січні−жовтні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 8 736 тис. тонн молока, що на 2,1% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, у сільгосппідприємствах виробництво молока скоротилося на 0,1%, а у господарствах населення – на 2,8%.
Довідково: за даними статистики, станом на 01.11.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,4% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,1%, сільгосппідприємствах – на 1,2%).
З початком осені спотерігається сповільнення темпів експорту української молочної продукції, проте, його обсяги у січні-жовтні, хоч і незначно (на 1,9%), але перевищили минулорічний рівень, та склали 680 тис. тонн. Провідною позицією українського молочного експорту залишається масло вершкове (75% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина, Нідерланди.
Темпи імпорту молокопродуктів до України останнім часом також пригальмували. Загальний обсяг імпорту молокопродуктів за 10 місяців ц. р. склав 141 тис. тонн, або збільшився проти відповідного періоду минулого року у 1,3 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (майже 80%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).
За балансовими розрахунками, у січні−жовтні поточного року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами скоротилася майже на 2%, а його розрахункове середньодушове споживання зменшилося на 2,3 кг, і в середньому, у еквіваленті молокосировини, склало близько 170,4 на особу.
http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01112018© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2023.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua