Увійдіть,щоб завантажити баланс
Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.07.2018.
Зерно
Щойно завершився 2017/2018 маркетинговий зерновий рік. Порівняно із сезоном 2016/2017 років експорт українського зерна дещо уповільнився. Проте, українським аграріям вдалося подолати сорокамільйонний експортний поріг. Згідно з оперативними даними митної статистики, у 2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 40,5 млн. тонн, що на 9,5% менше, ніж у минулому сезоні, зокрема: пшениці вивезено 18,0 млн. тонн (на 1,0% менше), ячменю – 4,4 млн. тонн (на 19% менше), кукурудзи – 17,8 млн. тонн (на 14% менше). Примітно, що у минулому маркетинговому періоді суттєво зріс попит на вітчизняне жито, обсяги експорту якого склали 38 тис. тонн, або утричі перевищили минулорічні.
Українське зерно має дуже широку географію експорту. При цьому основними його споживачами у сезоні, що минув, були країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Іспанія, Марокко, Туніс, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та Китай.
У минулому сезоні можливо було спостерігати збільшення імпорту зерна та продуктів його переробки. Загальний обсяг імпорту склав 321 тис. тонн, що на 32% перевищує показник попереднього маркетингового періоду. Збільшення обсягів імпорту відбулося за рахунок зростання традиційного для України імпорту рису − на 30% до 83 тис. тонн. Імпорт пшениці зріс у 17 разів до 87 тис. тонн, що відбулося за рахунок активізації ввезення хлібобулочних виробів та готових продуктів із її зерна. Звертаємо увагу, що порівняно із обсягами виробництва та експорту української пшениці її імпорт є мізерним.
За нашими попередніми оцінками, у 2017/2018 МР внутрішній ринок використав 22,6 млн. тонн зерна. Із загального обсягу внутрішнього споживання на продовольчі потреби спрямовано 5,8 млн. тонн зерна, а на фуражні цілі – 11,8 млн. тонн.
Перехідні залишки зерна станом на 01.07.2018 розрахунково складають 6,9 млн. тонн, з них пшениці – 2,6 млн. тонн, ячменю – 0,7 млн. тонн, кукурудзи – 3 млн. тонн.
Олії рослинні
За експертними оцінками, за 10 місяців 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 5,1 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 4,9 млн. тонн, що на 7,5% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону.
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 470 тис. тонн, або 11 кг в розрахунку на одну особу.
Майже 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту олій у вересні−червні поточного маркетингового року склав 4,8 млн. тонн, що на 7% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Іспанію.
Темпи імпорту олій у поточному сезоні перевищують минулорічні. Так, за 10 місяців 2017/2018 МР імпорт олій склав 217 тис. тонн, що на 15% більше, ніж у аналогічному періоді минулого сезону. Близько 90% від обсягів загального імпорту становить пальмова олія, основним імпортером якої є Індонезія.
Цукор
Відповідно до балансових розрахунків внутрішнє споживання цукру у вересні−червні 2017/2018 МР оцінено у 1,1 млн. тонн.
За даними митної статистики, за 10 місяців цього сезону експортовано 501 тис. тонн цукру, що на 32% менше проти відповідного періоду минулого сезону. Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Узбекистан, Туреччина, Шрі-Ланка. Ввезення імпортного цукру в Україну було практично відсутнім.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, його залишки на 01.07.2018 оцінено у 0,7 млн. тонн, що у 2,2 рази перевищує їх рівень на аналогічну дату минулого року.
М’ясо
Упродовж першої половини 2018 року для внутрішнього ринку властива тенденція до скорочення загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств. Так, за 6 місяців ц.р. виробництво м’яса всіх видів у забійній вазі склало 1 121 тис. тонн, що на 0,3% менше ніж за відповідний період минулого року. При цьому, сільськогосподарські підприємства наростили виробництво м’яса на 1,3%, а у господарствах населення воно зменшилося на 3,4%. Найбільше від початку року скоротилося виробництво свинини – на 5,8%, обсяги яловичини зменшилися на 4,7%. Натомість галузь птахівництва і надалі демонструє приріст, який склав 4,5%.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.07.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,6%, свиней – на 5,3%, одночасно поголів’я птиці зросло на 4,7%.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м’ясо) у січні–червні ц.р. склав 185 тис. тонн («плюс» 0,4% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 126 тис. тонн («плюс» 43%).
Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила 80%, що у натуральному виразі становить 153 тис. тонн. Близько 50% експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.
У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (50% від загального обсягу) та свинина (42%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса складає близько 12%.
За балансовими розрахунками, у І півріччі поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 3% перевищила показник минулорічного періоду.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 6 місяців ц. р. склало 24,9 кг на особу, що на 0,7 кг вище, ніж торік.
Молоко
І у 2018 році також не вдається зламати довготривалу тенденцію до скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. За даними статистики, у січні−червні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 4 955 тис. тонн молока, що на 1,8% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 1,7%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано зменшення на 3,2%.
Довідково: за даними статистики, станом на 01.07.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,5% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,4%, сільгосппідприємствах – на 0,2%).
Незважаючи на падіння виробництва молокосировини експорт українських молочних продуктів помітно зростає. У І півріччі цього року порівняно із січнем−червнем 2017 року експорт молокопродуктів зріс на 24% та склав 442 тис. тонн.
Провідною позицією українського молочного експорту є масло вершкове (78% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина, Саудівська Аравія.
Спостерігається також збільшення надходжень імпортної молочної продукції на український ринок. Загальний обсяг імпорту молокопродуктів у січні−червні ц. р. склав 74 тис. тонн, або зріс проти відповідного періоду минулого року майже у 1,4 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (понад 77%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).
За балансовими розрахунками, у січні−червні поточного року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами скоротилася на 6%, а їх розрахункове середньодушове споживання населенням зменшилося на 5 кг, і в середньому, склало, у еквіваленті молокосировини, близько 90 кг на особу.
http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01072018© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua