Увійдіть,щоб завантажити баланс
Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.05.2018.
Зерно
Зберігається уповільнення темпів експорту українського зерна. Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−квітні 2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 35,1 млн. тонн, що на 8% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зниження обсягів спостерігається по всіх основних позиціях українського зернового експорту, а саме: пшениці вивезено 16,1 млн. тонн (на 2% менше), ячменю – 4,2 млн. тонн (на 19% менше), кукурудзи – 14,5 млн. тонн (на 10% менше).
Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Іспанія, Марокко, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та Китай.
Слід відмітити, що у поточному маркетинговому періоді суттєво зросли темпи експорту жита, якого за 10 місяців сезону вивезено 35 тис. тонн, що у 5,8 рази перевищує показник відповідного періоду минулого року. Основними покупцями нашого жита є Польща та Литва.
У квітні ц. р. оцінки більшості основних показників річного балансу порівняно з попереднім місяців практично не змінилися, а саме:
попит внутрішнього ринку − 21,7 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,7 млн. тонн, фуражні цілі – 11 млн. тонн;
раціональний[1] експорт – 42,3 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,6 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 19,1 млн. тонн;
перехідні залишки на 01.07.2018 − 6,0 млн. тонн.
Довідково: за остаточними даними, валовий збір зерна в Україні у 2017/2018 маркетинговому році склав 61,9 млн. тонн, що 0,4% більше проти минулого сезону. При цьому, пшениці отримано 26,2 млн. тонн (на 0,4% більше), кукурудзи – 24,7 млн. тонн (на 12% менше), ячменю – 8,3 млн. тонн (на 12% менше), жита – 0,5 млн. тонн (на 30% більше).
Олії рослинні
За експертними оцінками, за 8 місяців 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 4,1 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – майже 4,0 млн. тонн, що на 7% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону.
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 366 тис. тонн, або 8,6 кг в розрахунку на одну особу.
Понад 93% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту у вересні−квітні поточного маркетингового року склав 3,9 млн. тонн олій, що на 6% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Іспанію.
Темпи імпорту олій у поточному сезоні перевищують минулорічні. Так, за 8 місяців 2017/2018 МР імпорт олій склав 178 тис. тонн, що на 22% більше, ніж у аналогічному періоді минулого сезону. Близько 90% від обсягів загального імпорту складає пальмова олія, основним імпортером якої є Індонезія.
Цукор
Темпи експорту українського бурякового цукру у поточному 2017/2018 маркетинговому році є вдвічі нижчими, ніж у попередньому сезоні.
За даними митної статистики, за 8 місяців цього сезону експортовано 379 тис. тонн цукру (в 1,8 рази менше порівняно із вереснем–квітнем 2016/2017 років). Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Узбекистан, Туреччина, Лівія, Шрі-Ланка. Імпорт цукру до України був практично відсутнім.
Внутрішнє споживання цукру у вересні−квітні 2017/2018 МР оцінено у 850 тис. тонн.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, його залишки на 01.05.2018 розрахунково становлять 1,1 млн. тонн, що в 1,8 рази перевищує їх рівень на аналогічну дату минулого року.
Зважаючи на затримку надходження окремих статистичних даних, обумовленою значною кількістю вихідних днів у травні, баланси попиту і пропозиції тваринницької продукції будуть оприлюднені у третій декаді місяця.
____________________________________
[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни
М’ясо
У січні-квітні 2018 року прискорилися темпи падіння загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств. Так, за 4 місяці ц.р. виробництво м’яса всіх видів у забійній вазі склало 778 тис. тонн, що на 1,5% менше ніж за відповідний період минулого року (у І кварталі темп скорочення становив 0,6%). При цьому, якщо сільськогосподарські підприємства збільшили виробництво на 0,3%, то у господарствах населення спостерігалося його зменшення на 4,3%. Найбільше від початку року скоротилося виробництво свинини – на 7,2%, обсяги яловичини зменшилися на 4,4%. Натомість галузь птахівництва і надалі демонструє приріст, який склав 3,5%.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.05.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,4%, свиней – на 6,3%, а поголів’я птиці зросло на 1,2%.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів у січні–квітні ц.р. склав 119 тис. тонн («мінус» 1% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 81 тис. тонн («плюс» 42%).
Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищує 80%, що за 4 місяці ц. р. в натуральному виразі склало 98 тис. тонн. Близько 50% експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.
У м’ясному імпорті провідні позиції посідають: м’ясо птиці (50% від загального обсягу) та свинина (41%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса становить близько 11%.
За балансовими розрахунками, у січні–квітні поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами майже на 2% перевищила показник минулого року.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 4 місяці цього року склало 17,4 кілограми на особу, що на 0,4 кг вище, ніж торік.
Молоко
З початку поточного року зберігалася стійка негативна тенденція до скорочення вітчизняного виробництва молока. Так, за 4 місяці всіма категоріями господарств вироблено 2837 тис. тонн молока, що на 1,1% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 3,2%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 65% його надоїв, воно знизилося на 3,1%.
Довідково: за даними статистики, станом на 01.05.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,8%.
Незважаючи на падіння виробництва молокосировини відбувається суттєве збільшення експорту молочних продуктів. У січні−квітні ц. р. порівняно з аналогічним періодом 2017 року експорт молокопродуктів зріс у 1,7 рази та склав 302 тис. тонн.
Основною товарною позицією українського молочного експорту є масло вершкове (81% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина, Саудівська Аравія.
Одночасно зростає імпорт молокопродуктів. Загальний обсяг імпорту молочних продуктів у січні−квітні ц. р. склав 51 тис. тонн, або зріс проти відповідного періоду минулого року в 1,4 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (понад 75%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).
За балансовими розрахунками, у січні−квітні цього року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася на 5%, а розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зменшилося на 2,5 кг, і в середньому, склало 50,3 кг у розрахунку на особу.
© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2023.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua