Увійдіть,щоб завантажити баланс
Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.03.2018.
Зерно
Упродовж 8 місяців поточного маркетингового періоду спостерігається уповільнення темпів експорту українського зерна порівняно із попереднім сезоном.
Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−лютому 2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 27,7 млн. тонн, що майже на 8% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зниження обсягів зберігається по всіх основних позиціях українського зернового експорту, а саме: пшениці вивезено 13,7 млн. тонн (на 2% менше), ячменю – 4,1 млн. тонн (на 14% менше), кукурудзи – 9,7 млн. тонн (на 12% менше).
Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та Китай.
У лютому ц. р. оцінки основних показників річного балансу залишилися на рівні попереднього місяця, зокрема:
попит внутрішнього ринку − 21,7 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,7 млн. тонн, фуражні цілі – майже 11 млн. тонн;
раціональний[1] експорт – 42,2 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,5 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 19,0 млн. тонн;
перехідні залишки на кінець маркетингового року − 5,5 млн. тонн, або 25% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.
Довідково: за попередніми даними, валовий збір зерна в Україні у 2017/2018 маркетинговому році склав 61,3 млн. тонн, що 7% менше проти минулого сезону. При цьому, пшениці отримано 26,1 млн. тонн (на 0,3% більше), кукурудзи – 24,1 млн. тонн (на 14% менше), ячменю – 8,3 млн. тонн (на 12% менше), жита – 0,5 млн. тонн (на 30% більше).
Олії рослинні
За експертними оцінками, за 6 місяців 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 2,9 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 2,8 млн. тонн, що приблизно на 5% менше, ніж за першу половину попереднього сезону.
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 280 тис. тонн, або 6,6 кг в розрахунку на одну особу.
Традиційно, основні обсяги української олії експортуються. За перше півріччя поточного маркетингового періоду вивезено 2,7 млн. тонн олій, що на 5% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Іспанію та Китай.
Імпорт олій склав 134 тис. тонн, що на 22% більше, ніж у аналогічному періоді 2016/2017 МР. Близько 90% від обсягів загального імпорту − пальмова олія. Основним імпортером цього виду олії до України є Індонезія.
Молоко
За 2 місяці 2018 року всіма категоріями господарств вироблено 1162 тис. тонн молока, що на 0,9% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 3,6%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 60% його надоїв, воно знизилося на 3,4%.
Довідково: за даними статистики, станом на 01.03.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,2%.
З початку року зафіксовано збільшення обсягів зовнішньої торгівлі молочними продуктами. У січні−лютому ц. р. порівняно з попереднім роком експорт молокопродуктів зріс у 2,5 раза та склав 148 тис. тонн, імпорт збільшився у 1,7 раза до 26 тис. тонн.
Основною товарною позицією українського молочного експорту є масло вершкове (84% від загального обсягу), активними покупцями якого є Туреччина Марокко, Південна Африка.
У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (понад 70%), які надходять на вітчизняний ринок переважно із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).
За балансовими розрахунками, у січні−лютому цього року порівняно з аналогічним періодом 2017 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася на 11%, а розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зменшилося на 2,6 кг, і в середньому, склало 21,7 кг у розрахунку на особу.
М’ясо
За 2 місяці 2018 року українськими господарствами вироблено 388 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,2% вище показника відповідного періоду 2017 року. Незначний приріст, як і попереднього місяця, забезпечено за рахунок галузі птахівництва, де виробництво зросло на 4,8%. Натомість у виробництві свинини та яловичини відбулося падіння на 5,0% та 3,2% відповідно.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.03.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 2,9%, свиней – на 8,4%, а поголів’я птиці зросло на 1,5%.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів у січні–лютому ц.р. склав 54 тис. тонн («плюс» 30% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 41 тис. тонн («плюс» 41%).
Першість у вітчизняному м’ясному експорті традиційно залишається за м’ясом птиці, частка якого у загальних обсягах вивезення перевищує 80%. У натуральному вимірі за 2 місяці цього року імпортовано 44 тис. тонн м’яса птиці, що на 40% більше, ніж роком раніше. Найбільші обсяги поставок вітчизняної птиці у січні–лютому поточного року здійснені на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.
У м’ясному імпорті провідні позиції посідають: м’ясо птиці (50% від загального обсягу), сало (31%) та свинина (14%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному, із країн ЄС (Польщі, Німеччини та Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса склала 11%.
За балансовими розрахунками, у січні–лютому поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами знаходилася практично на минулорічному рівні.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 2 місяці цього року склало 8,8 кілограмів на особу.
Цукор
У лютому ц. р. сезон переробки цукрових буряків врожаю 2017 року завершено. За оперативними даними НАЦУ «Укрцукор», у поточному сезоні 46-ма заводами вироблено 2,14 млн. тонн цукру, що на 6,5% більше, ніж у попередньому маркетинговому році.
Таким чином, з урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру у 2017/2018 маркетинговому періоді складає 2,4 млн. тонн. За нашими оцінками, внутрішнє споживання у поточному сезоні не перевищить 1,4 млн. тонн. За умови формування безпечних для стабільного функціонування вітчизняного ринку кінцевих залишків цукру (0,3 млн. тонн), експортні можливості оцінюються у 0,7 млн. тонн.
За даними митної статистики, у першій половині сезону фактично експортовано 290 тис. тонн цукру (в 1,8 раза менше порівняно із вереснем–лютим 2016/2017 років). Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Шрі-Ланка, Туреччина, країни СНД. Імпорт цукру до України був практично відсутнім.
Внутрішнє споживання за 6 місяців 2017/2018 МР оцінено у 0,7 млн. тонн.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, розрахункові залишки цукру на 01.03.2018 оцінено у 1,4 млн. тонн, або на 40% більше, ніж роком раніше.
_________________________________________
[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни
© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2023.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua