Увійдіть,щоб завантажити баланс
Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.02.2018.
Зерно
У поточному маркетинговому періоді темпи експорту українського зерна є повільнішими, ніж у попередньому сезоні.
Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−січні 2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 24,5 млн. тонн, що майже на 10% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зниження обсягів зберігається по всіх основних позиціях українського зернового експорту, а саме: пшениці вивезено 12,6 млн. тонн (на 3% менше), ячменю – 4,0 млн. тонн (на 12% менше), кукурудзи – 7,7 млн. тонн (на 17% менше).
Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та Китай.
У січні ц. р. оцінки основних показників річного балансу залишилися на рівні попереднього місяця, зокрема:
попит внутрішнього ринку − 21,7 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,7 млн. тонн, фуражні цілі – майже 11 млн. тонн;
раціональний[1] експорт – 42,2 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,5 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 19,0 млн. тонн;
перехідні залишки на кінець маркетингового року − 5,5 млн. тонн, або 25% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.
Довідково: за попередніми даними, валовий збір зерна в Україні у 2017/2018 маркетинговому році склав 61,3 млн. тонн, що 7% менше проти минулого сезону. При цьому, пшениці отримано 26,1 млн. тонн (на 0,3% більше), кукурудзи – 24,1 млн. тонн (на 14% менше), ячменю – 8,3 млн. тонн (на 12% менше), жита – 0,5 млн. тонн (на 30% більше).
Олії рослинні
За експертними оцінками, у вересні−січні 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 2,4 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 2,3 млн. тонн, що на 10% менше, ніж роком раніше.
Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 245 тис. тонн, або 5,8 кг в розрахунку на одну особу.
Традиційно, основні обсяги української олії експортуються. За 5 місяців поточного сезону вивезено 2245 тис. тонн олій, що на 6% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Іспанію та Китай.
Імпорт олій склав 113 тис. тонн, що на 18% більше, ніж у аналогічному періоді 2016/2017 МР. Пальмова олія складає понад 90% імпорту. Основним імпортером цього виду олії до України є Індонезія.
Молоко
У січні 2018 року всіма категоріями господарств вироблено 573 тис. тонн молока, що на 0,7% менше, ніж у січні 2017 року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 3,9%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 60% його надоїв, воно знизилося на 3,3%.
Довідково: за даними статистики, станом на 01.02.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,8%.
У першому місяці поточного року зберігається позитивний тренд до нарощування зовнішньої торгівлі молочними продуктами. У січні ц. р. порівняно з попереднім роком експорт молокопродуктів зріс у 2,8 рази та склав 62 тис. тонн, імпорт збільшився у 1,7 рази до 12 тис. тонн.
Основною товарною позицією українського молочного експорту залишається масло вершкове (83% від загального обсягу), активними покупцями якого у січні були Марокко, Південна Африка, Туреччина.
Найвищу питому вагу у обсягах імпорту молочних товарів займають сири (72%), які надходять на вітчизняний ринок переважно із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).
За балансовими розрахунками, у першому місяці нового року порівняно з аналогічним періодом 2017 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася на 13%, а розрахункове середньодушове споживання населенням молочної продукції зменшилося на 2 кг, і в середньому, склало 10,5 кг у розрахунку на особу.
М’ясо
У січні 2018 року українськими господарствами вироблено 217 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,5% вище показника січня 2017 року. Незначний приріст забезпечений за рахунок птахівництва та скотарства, де виробництво м’яса зросло на 4,7% та 7,4% відповідно Натомість у галузі свинарства зберігається, започаткований у попередньому році низхідний тренд, а падіння виробництва у січні ц. р. склало 5,5%.
Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.02.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,8%, свиней – на 8,2%, а поголів’я птиці зросло на 2,5%.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів за місяць склав 24 тис. тонн («плюс» 51% до січня минулого року), імпорт – 22 тис. тонн («плюс» 73%).
Провідною позицією вітчизняного експорту є м’ясо птиці, частка якого у загальних обсягах вивезення перевищує 80%, або 20 тис. тонн, що в 1,8 раза більше, ніж роком раніше. Найбільші обсяги поставок вітчизняного м’яса птиці надійшли у січні п. р. на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.
М’ясний імпорт, в основному, представлений свининою та м’ясом птиці. Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Данії та Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні ц. р. склала 11%.
За балансовими розрахунками, у січні ц. р. наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 2,3% менша, ніж торік.
Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів у першому місяці року склало 4,9 кілограмів на особу проти 5 кг у січні 2017 року.
Цукор
Сезон переробки цукрових буряків врожаю 2017 року практично завершено. За оперативними даними, станом на 01.02.2018 цукровими заводами вироблено 2,06 млн. тонн цукру, що на 3% більше, ніж на відповідну дату минулого року.
З урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру на початок лютого оцінюється у 2,3 млн. тонн. Внутрішнє споживання у вересні−січні поточного маркетингового сезону оцінено у 577 тис. тонн.
За 5 місяців поточного сезону експортовано 250 тис. тонн цукру (на 40% менше проти відповідного періоду 2017 року). Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Шрі-Ланка, Туреччина, країни СНД. Імпорт цукру до України був практично відсутнім.
Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, внутрішнє споживання та експорт, розрахункові залишки цукру на 01.02.2018 оцінено у 1,5 млн. тонн, що майже на 30% більше, ніж було на 01.02.2017.
_______________________________________
[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни
© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua