Україна та Європейський Союз можуть досягти європейської стратегічної автономії у сфері продуктів харчування, білків та агроенергетичних продуктів. Таку думку у своєму дописі у Facebook висловив віцепрем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Тарас Качка.
«Ми можемо зміцнити рослинно-протеїнову безпеку, розширити використання відновлюваних джерел енергії, пов’язаних з сільським господарством, таких як біопаливо та біомаса, а також підвищити енергоефективність у всьому ланцюжку постачання продовольства», – наголосив він.
При цьому, за словами Т. Качки, йдеться не лише про зернові, а «про спільне підвищення стійкості, інновацій та суверенітету».
«Україна також може слугувати платформою для переробки агропродовольчої сировини з Азії, Близького Сходу та інших регіонів. Замість того, щоб покладатися на віддалені ланцюги доданої вартості з високими геополітичними та логістичними ризиками, європейські компанії могли б переробляти та реекспортувати продукцію в Україні або через неї, користуючись перевагами географічної близькості, кваліфікованої робочої сили та доступу до ринків як ЄС, так і третіх країн. Це не просто диверсифікація торгівлі — це стратегічне переосмислення того, як і де Європа створює цінність», – вважає віцепрем’єр.
«Ми бачимо майбутнє співпраці між ЄС та Україною як спільну сільськогосподарську м’яку силу. Це не гра з нульовою сумою. Разом Україна та ЄС стануть одним із найвпливовіших агропродовольчих блоків у світі», – резюмував Т. Качка.
© Асоціація виробників,
переробників та експортерів зерна, 1997-2025.
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів
посилання на Українську зернову асоціацію обов'язкове.
При використанні в інтернет обов'язкове так само
гіперпосилання на https://uga.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua