13 жовтня Рада ЄС має ухвалити рішення про перегляд тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України.
Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа під час третього щорічного експортного форуму “Український експорт: крізь терни до ЄС”, співорганізатором якого виступає “Європейська правда”.
“Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій (за якими діє квотування. – Ред.) будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торгівельних преференцій”, – повідомила вона.
За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. “І, як очікуються, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення”, – додала Підласа.
Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення. “Планується нова угода щодо додаткових квот – і це є ознакою більш преференційного ставлення до України”, – підтвердив він.
В уряді раніше вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.
Йдеться про так звані “нульові тарифні квоти”, тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав.
Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшиться від показників 2021 року таким чином:
Товарна позиція | Зростання квоти на |
мед | 583,3% |
цукор | 500% |
оброблений крохмаль | 500% |
ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином |
435,8% |
висівки, лузга та залишки | 386% |
сухе молоко | 308% |
яйця | 300% |
солод | 250% |
оброблені томати | 250% |
перероблені цукрові продукти | 250% |
крохмалі | 244% |
вершкове масло | 233,3% |
овес | 192,5% |
кукурудза | 153% |
молоко, вершки, згущене молоко | 150% |
часник | 150% |
інші цукри | 150% |
сік яблучний | 150% |
продукти з обробленого вершкового масла | 150% |
цукрова кукурудза | 150% |
манітол-сорбітол | 150% |
перероблені зернові продукти | 150% |
цукрові сиропи | 135% |
м’ясо птиці | 133,3% |
пшениця | 130% |
етанол | 125% |
ячмінь | 122,2% |
© Асоціація виробників,
переробників та експортерів зерна, 1997-2025.
При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів
посилання на Українську зернову асоціацію обов'язкове.
При використанні в інтернет обов'язкове так само
гіперпосилання на https://uga.ua
Розробка сайту
Для реєстрації на сайті зверніться, будь ласка, до адміністрації УЗА admin@uga.ua