Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

УЗА: або скасування ПДВ, або відшкодування усім експортерам

Назад до всіх новин

В Українській зерновій асоціації вважають, що відшкодування податку на додану вартість при експорті олійних культур, зокрема, сої та ріпаку потрібно відновити в повній мірі усім експортерам або повністю скасувати ПДВ для усіх учасників ринку зернових та олійних культур.

«Повернення бюджетного відшкодування ПДВ лише сільгоспвиробникам при експорті ними вирощених сої і насіння ріпаку, як це передбачено законопроектом №7403-д, створює дискримінаційні умови діяльності порівняно з іншими сільськогосподарськими товаровиробниками. Це суперечить Конституції, оскільки держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності», – заявив в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко під час засідання круглого столу.

Засідання було присвяченого зміні режиму оподаткування, що відбулося 14 травня 2018 року в Інституті аграрної економіки.

«Крім того, цей законопроект суперечить міжнародним зобов’язанням, які брала на себе Україна під час вступу до СОТ та підписання Угоди про Асоціацію з ЄС», – додав він.

На думку експерта, ухвалення запропонованих проектом №7403-д змін, призведуть до значного падіння цін на внутрішньому ринку сої та ріпаку. Сільгоспвиробники сої та ріпаку будуть неконкурентоспроможні у порівнянні з виробниками інших культур, оскільки втратять можливість компенсації ПДВ при експорті. Це, в свою чергу, призведе до суттєвих фінансових втрат виробниками, а також до втрати Україною частки ринку ЄС, оскільки європейські партнери змушені будуть віддати перевагу поставкам цих культур з інших регіонів.

Практика застосування подібної системи вибіркового відшкодування ПДВ виключно сільгоспвиробникам, які виростили зерно на власній або орендованій землі, вже мала місце протягом 2014 року. Як результат, найбільш постраждалими виявилися більшість українських фермерських господарств та експортери.

В УЗА також розглядають ініціативу, що передбачає повне скасування ПДВ, таким чином зникне механізм, який значно ускладнює ведення бізнесу для компаній, які працюють в правовому полі. Такий крок зможе знищити безліч схем з відшкодування ПДВ в обхід законодавства в торгівлі зерновими та олійними культурами, які ставлять у нерівне положення добропорядний бізнес та компанії – порушники, створюючи останнім суттєві переваги.

У засіданні круглого столу Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки» взяли участь представники Міністерства фінансів, Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також керівники та експерти профільних асоціацій.

В результаті обговорення, абсолютно усі учасники погодились підтримати альтернативний проект Закону України №7403-2 «Про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку» від 29 грудня 2017 року, що передбачає відновлення відшкодування ПДВ усім експортерам олійних культур.

Нагадаємо, на початку грудня 2017 року Верховна Рада України проголосувала за скасування відшкодування ПДВ під час експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку.

Згодом, 4 квітня 2018 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №7403-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур», згідно з яким операції з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року –  насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД) звільняються від оподаткування податком на додану вартість і по таких операціях не здійснюється бюджетне відшкодування.

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту