Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Хто розвиває агросектор в Україні

Назад до всіх новин

Ось знов почалося збирання зернових. Знову суперечливі дані по врожайності, якості та погодних умовах. Знову весь ринок розбурхує від невизначеності і перспектив. Щоденні уприскування інформації про зниження врожайності і загального виробництва. Знову на горизонті майоріє перспектива логістичного колапсу … До цих, цілком суб’єктивних факторів, додаються і політичні – від звільнення Міністра фінансів, прийняття нового закону про антикорупційний суд, чутки про перспективи виділення Україні чергового, і так життєво необхідного, траншу МВФ і безлічі інших маніпуляцій, до яких необхідно адаптуватися всьому аграрному сектору нашої країни. Дивлячись на це все, навіть не віриться, що коли-небудь буде по-іншому.

На цьому тлі, насиченому думками усіляких експертів, дуже легко загубитися і продовжувати розчаровуватися в можливостях подолання тривалого перехідного етапу. А якщо до цього «вінегрету» додати геополітичні складові, в яких наша з вами країна лише шукає своє місце, то бажання створювати щось нове пропадає так і не з’явившися…

Так звідки ж чекати допомоги і які діяти? Таким питанням стурбовані абсолютно всі учасники зернового ринку від малого фермера до компаній з мільярдними оборотами. І чому великі розвиваються, а малі відстають ? Куди інвестувати і як забезпечити стабільне зростання прибутковості?

Однозначних відповідей на всі ці питання просто не існує, в силу того, що всі учасники діють в період  правил, норм, стандартів і інших факторів, які постійно змінюються і все це впливає на наслідки прийнятих рішень. Але вже зараз зрозуміло, що ми як країна – частина величезного економічного співтовариства (до речі, не надто дружнього та яке завзято бореться за свої власні інтереси) і будь-який з наших секторів економіки повинен грати за правилами, які встановлюються не нами, а ось вплив на нас мають, власне, прямий.

Кожен з підприємців хотів би мати чіткі і фіксовані правила ведення бізнесу, які б дотримувалися всіма учасниками ринку, проте в реальності таких правил не може отримати жоден з бажаючих, тому лише співпраця і кооперація між підприємцями, може приносити взаємні вигоди. Але як зрозуміти партнерів з-за моря-океану? Що вони думають? Чого від нас хочуть? Чим незадоволені і як налагодити стійкі комерційні зв’язки?

У цей момент допомога, що надається міжнародними організаціями всіх рівнів, дуже важлива і необхідна. А якщо яка-небудь з них ще й представлена локальним офісом в рідній країні, та ще й розмовляє зрозумілими словами доступною мовою, так такій організації і взагалі ціни немає!!! Скільки разів бажання зрозуміти всі складнощі не було реалізовано самостійно, скільки разів опускалися руки від незрозумілих правил, а тут тобі все розповіли і показали, та ще й допомогли в організації семінарів, тренінгів та інших навчальних заходів, що істотно знижує витрати часу і збільшує ефективність рішення поставлених завдань.

Після перших перемог виникає бажання ще більш активно включитися в глобальне змагання із заробляння грошей, і при цьому не залишити без уваги і власний розвиток підприємця як особистості в загальному просторі. Вже і міжнародні процедури, правила і комплайнс не такі страшні, а навіть життєво необхідні і дають можливість спілкуватися з будь-якими з потенційних партнерів на зрозумілій мові бізнесу (обороти, прибуток, бюджет розвитку, інвестиції у власні потужності і т.д.), а додатковим бонусом відкриваються можливості отримання кредитних ресурсів не за ставками українських банків, а на 10-15% дешевше, та й інші вигоди від такої співпраці не бувають зайвими.

Ось і постає питання – так що ж роблять міжнародні компанії та фінансові інститути в Україні? Однозначною відповіддю тут може бути лише одне: ці компанії допомагають нам побудувати конкурентну, а тому і ефективну економіку!

Згадуючи способи ведення аграрного бізнесу двадцять років тому, навіть не віриться, що за цей короткий термін ми зробили такий величезний ривок і в технології виробництва, і способах транспортування, і системах контролю, і інших, не менш важливих, ланках одного великого ланцюга під назвою сільськогосподарський сектор.

Наблизитися до міжнародного бізнес-співтовариства і підвищити рівень розуміння процесів нам допомогли міжнародні компанії, що мають своє представництво в Україні. Це, в першу чергу, такі як: ТОВ «АТ Каргілл» (Cargill) (https://www.cargill.com), ТОВ «АДМ Трейдинг Україна» (ADM) (https://www.adm.com), ДП «Сантрейд» (Bunge Ukraine) (https://www.bunge.com), ПІІ «Гленкор АГРІКАЛЧЕР УКРАЇНА» (Glencore) (http://www.glencoreagriculture.com), ТОВ «Луї Дрейфус Компані Україна» (Louis Dreyfus) (http://www.ldc.com), «Суффле» (Soufflet) (https://www.soufflet.com) та інші.

Звичайно ж, варто відзначити українські компанії, які одними з перших розібралися у складній перипетії міжнародних правил і вимог. Промовляючи їх назви, незмінно відчуваєш гордість: Нібулон (http://www.nibulon.com), Кернел (https://www.kernel.ua), Агропросперіс (https://www.agroprosperis.com), і багато інших. Ці компанії працюють за найвищими міжнародними стандартами і в глобальному конкурентному просторі займають лідируючі позиції. Сподіваюся, що в майбутньому, таких компаній в нашій країні буде більше, і їх внесок в розвиток ринку буде ще більш істотним.

Саме ці компанії ведуть постійне навчання власного персоналу як в Україні, так і за кордоном, міграція якого до інших, в тому числі і українських компаній, стала чинником підвищення професіоналізму і зростанню рівня загальної освіченості працівників, і, як наслідок, загального розвитку галузі. В результаті нове покоління найманих працівників все частіше і частіше співпрацює з міжнародними фінансовими інституціями, де склалася відповідна картина.

Найпотужніші організації як-то: ЄБРР (EBRD), МФК (IFC), Світовий банк (WB), МВФ (IMF) так само виростили нове покоління кадрів, здатних розуміти потреби аграріїв і знаходити інструменти для їхнього втілення. Саме міжнародні компанії запровадили цивілізовані способи комунікації між усіма гравцями ринку. Саме вони пропонували і засновували асоціації, вкладали і продовжують вкладати весь свій інтернаціональний досвід в їхню роботу. Саме вони виділяють мільйони доларів щорічно на освітні програми всіх рівнів, метою яких є вдосконалення аграрного сектора нашої країни. Саме вони фінансують розвиток інфраструктури.

Повірте, нічого подібного не сталося б, якби не зусилля міжнародного бізнес-співтовариства. Так ми і сиділи б «біля розбитого корита», звинувачуючи весь світ у наших бідах… Так чому ж наразі виникає питання – чи потрібно Україні продовжувати співпрацю з міжнародними компаніями і фінансовими інститутами? Упевнений, що єдиною відповіддю тут може бути – потрібно! Більш того, нам така співпраця життєво необхідна!!! А численні політичні спекуляції на цю тему виказують лише бажання окремих політиків (до речі, їх чимало в будь-якій державі) продовжувати маніпулювати думкою населення, а не вкладати в розвиток країни.

Я висловлюю щиру подяку всім міжнародним компаніям, всім міжнародним банкам та іншим фінансовим інститутам за ваші зусилля. Дякую за можливості, які ви відкриваєте для України в цілому і для аграрного сектора, зокрема.

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту