Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.12.2018

Назад до всіх балансів

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.12.2018.

Зерно

У поточному році, завдяки високій продуктивності кукурудзи (77 ц/га), в Україні перевершено рекорд 2016 року щодо обсягів виробництва зерна. 

Так, згідно з попередніми даними, валовий збір зернових та зернобобових культур становить 68 млн. тонн, що на 9% вище, ніж у 2017 році. При цьому пшениці зібрано 25 млн. тонн (на 4% менше), ячменю – 7,3 млн. тонн (на 12% менше), кукурудзи – 33,5 млн. тонн (на 36% більше).

Таким чином, загальна пропозиція зерна у 2018/2019 МР є найвищою за всю історію України і становить у 76 млн. тонн.

Попит внутрішнього ринку оцінюється у 22,5 млн. тонн, у тому числі: продовольчі потреби − 5,6 млн. тонн, фуражні цілі – 11,8 млн. тонн, насіння − 2,5 млн. тонн.

З урахуванням необхідності забезпечення на кінець маркетингового періоду достатніх (не менше 20% від внутрішнього споживання) перехідних залишків (5,3 млн. тонн) раціональний (допустимий, з точки зору, продовольчої безпеки)  експорт зерна і продуктів його переробки може становить 48,3 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,1 млн. тонн, ячменю – 5,5 млн. тонн, кукурудзи – 24,8 млн. тонн.

За оперативними даними митної статистики, у липні−листопаді  2018/2019 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 18,8 млн. тонн, що на 7% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року, зокрема: пшениці вивезено 9,6 млн. тонн (на 7% менше), ячменю – 3,0 млн. тонн (на 20% менше), кукурудзи – близько 6 млн. тонн (в 1,8 рази більше).

Основними покупцями українського зерна з початку маркетингового сезону  залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Індонезія, Єгипет, Філіппіни; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія; кукурудзи – Китай, Нідерланди, Іспанія.

Привертає до себе увагу, стрімкий експорт жита, який у 6 разів перевищує минулорічні обсяги і з початку маркетингового періоду склав 67 тис. тонн, або 17% від його невисокого цьогорічного валового збору. Основні поставки українського жита здійснені до Польщі та Литви.

Олії рослинні

За експертними оцінками, у вересні-листопаді 2018/2019 МР вітчизняними підприємствами вироблено 1 600 тис. тонн олій рослинних, що на 9% більше, ніж у минулому маркетинговому періоді (у тому числі соняшникової вироблено 1 510 тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 122 тис. тонн, або 2,9 кг в розрахунку на одну особу.

Майже 95% обсягів виробленої олії було експортовано – 1 515 тис. тонн, в тому числі 1 366 тис. тонн – олія соняшникова, що на 10% перевищує показник вересня-листопада 2017/2018 МР. Основними споживачами української олії соняшникової є країни Азії − Індія, Китай та Ірак.

Імпорт олій за 3 місяці поточного маркетингового сезону склав 68 тис. тонн, що на 21% менше, ніж у відповідному минулорічному періоді. Пальмова олія становить близько 90% імпорту. Провідним постачальником цього виду олії до України є  Індонезія. 

Цукор

Завершено сезон збирання цукрових буряків. У поточному сезоні було накопано 13,5 млн. т цукрових буряків, що на 1,4 млн. тонн, або 10% менше, ніж у минулому році. Зменшення обсягів виробництва зумовлено скороченням на 12% цьогорічних площ під посівами цукросировини. При цьому урожайність цукрового кореня на 7% перевищила показник минулого сезону (494 ц/га проти 460 ц/га).

Ураховуючи обсяг валового збору буряків та понижений рівень їх цукристості порівняно з минулим сезоном (16,4% проти 17,3%[1]) було зменшено оцінку обсягів виробництва цукру у поточному маркетинговому періоді до 1750 тис. тонн, що на 18% менше, ніж торік.

Таким чином, загальна пропозиція цукру сезоні 2018/2019 років оцінюється у 2 190 тис. тонн, попит внутрішнього ринку прогнозується у обсязі 1 370 тис. тонн (з розрахунку 30 кг цукру на особу на рік). За умови забезпечення на кінець маркетингового періоду оптимальних залишків цукру на рівні 320 тис. тонн, вільний ресурс цукру для можливого експорту у поточному маркетинговому сезоні складатиме 500 тис. тонн.

За оперативними даними митної статистики за 3 місяці поточного сезону було експортовано 139 тис. тонн цукру, що на 10% більше, ніж у вересні−листопаді 2017 року. З початку 2018/2019 МР головним покупцем українського цукру є Узбекистан.

Станом на 01.12.2018 було вироблено близько 1 500 тис. тонн цукру із буряків нового врожаю. Розрахункове внутрішнє споживання цукру за перший квартал поточного сезону оцінюється у 318 тис. тонн. Ураховуючи зазначене та зважаючи на запаси цукру на початку сезону (439 тис. тонн), його розрахункові залишки на 01.12.2018 оцінюються у 1 458 тис. тонн, що практично відповідає минулорічному показникові.

М’ясо

За 11 місяців ц. р. українськими підприємствами м’яса всіх видів вироблено 2 064 тис. тонн (у забійній вазі), що на 0,4% більше ніж за відповідний період минулого року. При цьому сільськогосподарські підприємства наростили виробництво м’яса на 2,2%, а господарства населення, навпаки, знизили на 3,2%. Найбільше від початку року зменшилося виробництво яловичини – на 4,9%, обсяги свинини скоротилися на 3,8%, а птахівництво забезпечило приріст на 4,6%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.12.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,0%, свиней – на 3,2%, одночасно поголів’я птиці зросло на 4,1%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м’ясо) у січні–листопаді ц. р. склав 368 тис. тонн («плюс» 15% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 261 тис. тонн («плюс» 25%).

Частка м’яса птиці у структурі експорту становить близько 83%, що у натуральному виразі склало 304 тис. тонн. Географія постачання м’яса птиці виглядає наступним чином: Європа – 50% (Нідерланди, Словаччина[2]), Азія – 32% (Ірак), Африка – 9% (Лівія, Габон, Гамбія), СНД – 7% (Азербайджан).

У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (майже 50% від загального обсягу) та свинина (44%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса − близько 13%.

За балансовими розрахунками, у січні−листопаді поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами практично відповідала показникові минулорічного періоду.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 11 місяців ц. р. оцінюється у 46,1 кг на особу, що на 0,3 кг вище, ніж торік. 

Молоко

Зберігається довготривала тенденція до скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. За даними статистики, у січні−листопаді ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 9 457 тис. тонн молока, що на 2,9% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 0,1%, а у господарствах населення, де виробляється понад 70% молокосировини, зменшилося на 2,6%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.12.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,2% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,0%, сільгосппідприємствах – на 0,4%).

З початком осені спостерігається сповільнення темпів експорту української молочної продукції, а його обсяги у січні−листопаді, навіть виявилися на 1,3% і меншими, ніж у минулому році та склали 752 тис. тонн. Провідною позицією українського молочного експорту залишається масло вершкове (75% від загального обсягу), яке надходить на світові ринки у такій пропорції: Європа – 13% (Нідерланди, Данія), Азія – 39% (Саудівська Аравія, Туреччина), Африка – 34% (Марокко).

Водночас темпи імпорту молокопродуктів до України у листопаді прискорилися, після їх уповільнення у жовтні цього року. Загальний обсяг імпорту молокопродуктів за 11 місяців ц. р. склав 159 тис. тонн, або збільшився проти відповідного періоду минулого року в 1,4 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (майже 80%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−листопаді поточного року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами скоротилася майже на 1,2%, а його розрахункове середньодушове споживання зменшилося на 1,3 кг, і в середньому, у еквіваленті молокосировини, склало близько 185,9 кг на особу.

_______________________________

[1] дані щодо цукристості буряків, почерпнуті із офіційного сайту НАЦУ «Укрцукор»;

[2] тут і далі зазначаються країни, частка яких є найвищою у групі.

http://edclub.com.ua

http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01122018

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту