Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

УЗА закликає ООН та світову спільноту не допустити поглиблення продовольчої кризи та голоду у світі

Назад до всіх новин

Україна та світ зацікавлені у продовженні функціонування “зернового коридору” в Чорному морі безстроково або хоча б на рік. Це забезпечить стабільне постачання українського зерна на світовий ринок, а для українських аграріїв гарантуватиме можливість збуту свого врожаю та отримання ресурсів для вирощування врожаю наступного року.

Українська зернова асоціація звертається до Генерального секретаря ООН та світових лідерів з проханням зробити все можливе для продовження Чорноморської ініціативи з безпечного транспортування зерна з українських портів задля подальшого забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Зернова угода від 22 липня 2022 року та подальше розблокування українських портів “Чорноморськ”, “Південний” та “Одеса” суттєво сприяли покращенню гуманітарної ситуації в усьому світі та в Африці й Азії зокрема, а також зменшенню дефіциту продовольства та цін на зерно. Так, станом на 27 жовтня 2022 року з України до країн Азії, Африки та Європи “Зерновим коридором” було експортовано 399 суден із загальним обсягом близько 9 млн тонн зернових та олійних культур, а також продуктів їх переробки.

Чому важливо продовжити роботу “зернового коридору”:

  1. Запобігання поглибленню продовольчої кризи у світі через дефіцит зерна та стрімке зростання цін на нього.
  2. Запобігання політичній нестабільності в країнах Африки та Азії, яка може спровокувати нову хвилю масової міграції до розвинених країн Заходу та дестабілізувати Європу в економічному, соціальному та політичному плані.
  3. Забезпечення передбачуваності та стабільності для українського аграрного сектору – можливість реалізації вирощеної продукції та отримання доходу для безперервного виробничого циклу з метою гарантування врожаїв у наступні роки.

Українське зерно для світу

Важливо продовжити реалізацію «Зернової ініціативи» в Чорному морі, щоб «зерновий коридор» працював стабільно і передбачувано. Це допоможе уникнути глобальної продовольчої кризи та чергового зростання цін на зерно на світовому ринку. Адже призупинення роботи “зернового коридору” призведе до зростання продовольчої інфляції у світі та подальшого поглиблення проблеми голоду і недоїдання, особливо в Африці та Азії. Але це також збільшить продовольчу інфляцію і в розвинених країнах. За оцінками УЗА, у разі відновлення дії зернової угоди, у поточному маркетинговому році обсяг експорту українського зерна може скласти близько 50 млн. тонн. У разі призупинення дії “зернового коридору” Україна зможе відправити за кордон максимум 35 млн. тонн зернових та олійних культур.

Проблема блокування українського експорту для світу

Дефіцит продовольства та високі ціни на нього знову спричинять політичну нестабільність у країнах, що розвиваються, особливо в Африці та на Близькому Сході. Ця політична нестабільність може перерости у заворушення і повстання, а також викликати нову хвилю масової міграції до країн Заходу. Саме цього і прагне країна-агресор – дестабілізувати країни, залежні від українського зерна, викликати нову хвилю масової міграції на Захід і таким чином дестабілізувати політично та економічно західні країни.

Стабільність для українських фермерів – це важливо

Українські аграрії, які зазнали збитків та руйнувань від російського вторгнення, завдяки роботі “зернового коридору” мають можливість реалізувати свою продукцію за прийнятною ціною, яка покриває їхні витрати. У разі припинення роботи “зернового коридору” та занадто дорогої альтернативної логістики, українські аграрії не зможуть покрити свої витрати і не зможуть посіяти та зібрати врожай. Як наслідок, вже наступного року світ може зіткнутися з новим викликом через брак українського зерна. Український урожай знизиться до мінімальних обсягів, необхідних лише для власного споживання.

Продовжено термін дії «зернового коридору»

«Зерновий коридор» – це певна перспектива і впевненість для аграрія. Але в даному випадку термін дії угоди має бути продовжений на рік. Тоді фермер посіє озимину і буде знати, що може її продати, а трейдер буде впевнений, що має технічну можливість експортувати. А продовження угоди на кілька місяців – це рішення в короткостроковій перспективі, але виникає велике питання з посівними площами на наступний рік.

УЗА звертається до Генерального секретаря ООН та світових лідерів з проханням знайти необхідні аргументи для російського агресора, який тероризує Україну та весь світ, щоб продовжити «Зернову ініціативу» для безпечної роботи «зернового коридору» на наступний рік.

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту