Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

УЗА наголошує, що жодних передумов для заборони експорту зернових немає

Назад до всіх новин

Українська зернова асоціація щомісячно разом з Міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства моніторять ситуацію з експортом зернових, щоб не було ніяких загроз для продовольчої безпеки країни. Ми тримаємо руку на пульсі подій і разом не допустимо жодних ризиків для аграрної галузі.

Посівна кампанія в Україні стартувала і всі учасники ринку та науковці прогнозують високий врожай зернових та олійних культур. Озимі в доброму стані, аграрії всі в полях – займаються посівною врожаю майбутнього сезону. За оцінками УЗА, врожай зернових та олійних культур складе близько 92 млн т.

УЗА наголошує, що будь-яка заборона експорту врожаю зернових та олійних культур мала б непоправні катастрофічні наслідки для економіки країни і бюджету. Аграрний експорт приносить щороку близько 40% всіх валютних надходжень в країну. Минулого року лише експорт зернових приніс економіці України близько 9,6 млрд доларів США. Сьогодні аграрний експорт є чи не єдиним джерелом надходження твердої валюти в країну на фоні падіння попиту на всі інші сировинні товари, які Україна експортує. Заборона експорту позбавила би Україну цих доходів та спричинила б колосальне руйнівне «цунамі» для всієї економіки країни.

Щороку Україна споживає не більше 25-30 млн т вирощеного зерна та олійних культур, в тому числі не більше 4,5 млн. тон продовольчої пшениці. При цьому Україна цьогоріч отримала врожай 98 млн т зернових та олійних культур. Таким чином, ми вже давно годуємо більше людей поза Україною, ніж в середині. Все, що не може спожити Україна, ми повинні експортувати аби аграрії отримали кошти за свою продукцію, а країна валютну виручку та доходи до бюджету.

Світова економіка, і українська не виняток, відчуває брак фінансово-кредитних ресурсів у зв’язку з економічною та фінансовою турбулентністю на ринках, тому кошти від експорту – це чи не єдиний інструмент та джерело для аграрного сектору для того, щоб успішно провести посівну кампанію. Заборона експорту позбавила б аграріїв необхідних фінансів і вони не змогли б в такому випадку провести успішно посівну кампанію, що призвело б до продовольчої кризи не тільки в нашій країні, а й у всьому світі. Зупинка надходження валютної виручки від експорту зернових призвела б до фінансової паніки на ринку та фінансово-банківської кризи, наслідки якої ніхто не зможе спрогнозувати для країни та суспільства.

Українська зернова асоціація постійно працює з Урядом та Міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства для того, щоб не допустити, навіть думки, про заборону експорту сільськогосподарської продукції. Сьогодні аграрний сектор не має таких загроз як інші сектори економіки саме завдяки злагодженій роботі аграрної громадськості та Уряду. Тому хочемо подякувати Уряду та особисто двом заступникам Міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тарасу Висоцькому та Тарасу Качці за те, що в нас немає ніяких обмежень на експорт продукції.

 

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту