Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Україна веде переговори з ЄС, щоб заборону на імпорт агропродукції не продовжували

Назад до всіх новин

Україна домовляється з Європейським Союзом про скасування заборони на імпорт чотирьох українських сільськогосподарських продуктів у п’ять сусідніх країн. Обмеження діятимуть до 5 червня і можуть бути продовжені. Про це у Брюсселі заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

«Сьогодні [30 травня] ми мали зустріч із багатьма міністрами та представниками Єврокомісії. Ми виклали нашу позицію щодо заборони імпорту української сільськогосподарської продукції після 5 червня. Ми проти цього, це недобрий шлях», — наголосив Сольський.

Він додав, що після обмеження на імпорт української аграрної продукції виникли труднощі у функціонуванні Чорноморського зернового коридору.

«У нас не було можливості завантажувати судна впродовж десяти днів (…) росіяни стежать за цією ситуацією і намагаються нею скористатися, а ми не маємо давати їм такої можливості», — пояснив міністр.

Що передувало?

Єврокомісія з 2 травня заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Однак ці агропродукти можуть перевозитися через їхню територію транзитом.

Обмеження триватимуть до 5 червня 2023 року. Водночас єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що ЄС, імовірно, погодиться продовжити дію заборони.

Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо сільськогосподарської продукції з України.

Перед цим країни заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мала б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт.

https://ukragroconsult.com

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту