Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Україна цьогоріч може отримати другий за обсягом врожай після минулорічного

Назад до всіх новин

Українська зернова асоціація у вересневому звіті знизила прогноз валового збору врожаю в Україні у порівняні з серпневим до 95,6 млн. т у зв’язку з несприятливим погодними умовами для врожаю пізніх культур в частині регіонів України.

Українська зернова асоціація в своєму вересневому звіті знизила прогноз валового збору врожаю зернових та олійних культур в 2020/2021 МР із 96,7 до 95,6 млн. т, експорт з 58,4 до 56,3 млн т. Навіть після зниження прогнозу врожаю – його показник може бути другим як за обсягом валового збору після минулорічного рекорду – 98 млн т, те ж саме можна сказати і про можливі обсяги експорту.

Зібраний врожай ранніх зернових свідчить про правильність прогнозів УЗА щодо врожаю. Так, в цьому році за даними УЗА аграрії зібрали 26,6 млн. т пшениці (прогноз УЗА був на рівні 26,8 млн. т) та 8,3 млн т ячменю (УЗА прогнозувала в 8,2 млн. т). Експорт пшениці в цьому році складе 17,5 млн. т (відповідно до підписаного Меморандуму), а ячменю може сягнути – 4,5 млн т.

На превеликий жаль, вітчизняні аграрії, окрім примх природи та коронавірусної кризи, зазнають ще й втрат частини врожаю.  УЗА дещо знизила прогноз врожаю кукурудзи в цьому сезоні у вересневому звіті у порівнянні з попереднім прогнозом в серпні з 36,4 млн. т до 35,3 млн. т через несприятливі засушливі погодні умови в південних та частково в центральних регіонах України. За оцінками експертів УЗА, аграрії не збиратимуть кукурудзу на зерно на площі 205 тис га, що складає 3,8% від загальної площі посівів кукурудзи. В інших регіонах, які є основними виробниками кукурудзи ситуація з врожаєм задовільна та добра і вони не зазнають критичних втрат.

Основні втрати врожаю кукурудзи в регіонах півдня та окремих регіонах центру України, які загалом мають незначну частку посівів кукурудзи та відповідно невелику частку й у загальному обсязі виробництва кукурудзи. Наприклад,  в Чернігівській області кукурудзу посіяли на площі 566,2 тис. га при середній врожайності на рівні 9 т/га врожай в області очікується на рівні 5,09 млн. т. або 14,4% від загального врожаю кукурудзи. У порівнянні, в Запорізькій області площі посівів кукурудзи всього 33,8 тис. га із середньою врожайністю 4 т/га та з врахуванням втрат на площі 10 тис. га – врожай складе 95,2 тис. т або 0,3% від загального обсягу виробництва кукурудзи.

Регіони на Півночі та Заході країни, які мають найбільші площі посівів кукурудзи та високу врожайність на рівні 8-9 т/га не постраждали від несприятливих погодних умов, тому збір врожаю в них залишиться на прогнозованому рівні.

УЗА наголошує, що українські аграрний сектор, який за рахунок експорту забезпечує близько 40% валютних надходжень країни є запорукою для економічної стабільності в країні, в той час як інші сектори відчувають на собі значну волатильність ринків та наслідки світової економічної кризи. Окрім того,  Україна сьогодні є важливим глобальним гравцем ринку зернових та одним із ключових суб’єктів забезпечення продовольчої безпеки у світі і приєдналася до групи 20 країн, які взяли на себе зобов’язання не обмежувати експорт продовольства в умовах пандемії та карантинних обмежень.

З детальним звітом та прогнозами можна ознайомитися за посиланням.

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту