Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Україна отримала статус партнера «Ініціативи трьох морів»

Назад до всіх новин

Європейські країни-учасниці «Ініціативи трьох морів» (3SI, Тримор’я) створили новий формат партнерства й ухвалили рішення щодо участі України в усіх проектах об’єднання на правах країни-партнера. Про це повідомляє Euractiv.

На відміну від стратегічного партнерства, яке пов’язує країни 3SI  із США, Британією чи Європейською комісією, нова форма партнерства адресована потенційним країнам-членам ЄС.

Ми вирішили створити особливий, новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів — окрім стратегічного партнерства — партнерство через участь. Це новий тип партнерства, який призначений не лише для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми виходимо з того, що таке ж партнерство можуть розділити і ті країни, які розташовані в Центральній Європі і не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього приєднатися”, — наголосив президент Польщі Анджей Дуда під час саміту країн 3SI у Ризі в понеділок, 20 червня.

Він додав, що країни, які будуть на шляху до вступу до Європейського Союзу, зможуть подати заявку на такий формат партнерства з Ініціативою трьох морів.

Дуда наголосив, що всі країни Тримор’я виступають за надання Україні офіційного статусу кандидата в ЄС.

Я сподіваюся, що рішення з цього приводу буде ухвалено Європейською радою цього тижня — наприкінці тижня, тому що тоді буде засідання цієї ради”, — сказав президент Польщі.

Україна неодноразово виявляла бажання приєднатися до 3SI. Президент України Володимир Зеленський, якого запросили взяти участь у саміті як гостя за відеозв’язком, заявив, що Україна повинна стати повноправною учасницею «Ініціативи трьох морів».

Як партнер 3SI, Зеленський сказав, що Україна може розвивати співпрацю з учасниками ініціативи в енергетиці, приєднатися до проекту транснаціональної мережі автомобільних доріг Via Carpathia та інтегрувати свою залізничну систему з європейською мережею залізниць.

«Ініціатива трьох морів» була започаткована за ініціативою Польщі й Хорватії у 2015 році з метою поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи, розвитку транскордонних комунікацій та інфраструктури. Проект об’єднує 12 країн: Австрію, Болгарію, Естонію, Латвію, Литву, Польщу, Румунію, Словаччину, Словенію, Угорщину, Хорватію та Чехію. Територія країн-учасниць має вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорному морів.

https://ports.ua

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту