Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Прогноз виробництва зернових та торгівлі ними у світі передбачає найменші обсяги за останні три роки

Назад до всіх новин

У поточному місяці прогноз ФАО з виробництва зернових у світі на 2022 рік був знижений на 7,2 млн тонн і на даний час становить 2756 млн тонн, що на 2,0 відсотка (57 млн тонн) нижче за показник минулого року. При цьому останні три роки середній приріст виробництва зернових у світі становив 56 млн тонн на рік. Зниження цього місяця прогнозу обумовлено головним чином показниками кукурудзи і, хоч і меншою мірою, показниками виробництва пшениці.

Обсяг виробництва фуражних зернових у світі в 2022 році передбачається на рівні 1462 млн тонн, що майже на 5 млн тонн нижче за ранній прогноз, тобто на 3,1 відсотка нижче обсягу виробництва в 2021 році. Це останнє зниження прогнозу відображає насамперед менш сприятливі види на врожай кукурудзи в Україні, де в умовах війни збиральна кампанія вимагає надто високих витрат, що змушує багато фермерських господарств відмовлятися від збирання врожаю. Останні офіційні дані також підтверджують, що в Сербії зібрано менший обсяг, ніж передбачалося, оскільки врожайність серйозно знизилася внаслідок посухи. Водночас прогнози виробництва щодо Туреччини та Парагваю дещо збільшені. Прогноз виробництва пшениці у світі в 2022 році знижений цього місяця на 2,7 млн. тонн і зараз становить 781,2 млн. тонн, що, як і раніше, є рекордним показником. Зниження прогнозів щодо обсягу виробництва порівняно з минулим місяцем майже цілком зумовлене показниками по Аргентині, де засуха, що тривала, негативно позначилася на врожайності, що спричинило зниження очікуваних обсягів виробництва. Це зниження виробництва частково компенсується підвищенням прогнозів виробництва щодо Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії та Казахстану, де врожайність вища за очікуване. Прогноз виробництва рису у світі у 2022 році, як і раніше, вказує на його зниження на 2,4 відсотка порівняно з абсолютним рекордним обсягом виробництва у 2021 році і становить 512,8 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно). Це трохи вище за рівень листопадового прогнозу, що зумовлено, головним чином, вищими, ніж очікувалося, обсягами виробництва на Мадагаскарі та переглядом тенденцій виробництва, зокрема по Демократичній Республіці Конго, Малайзії та Боліваріанській Республіці Венесуелі.

У країнах Північної півкулі продовжується сівба озимої пшениці врожаю 2023 року. Причиною невизначеності щодо очікуваних посівних площ у світі стали занепокоєння щодо економічної доступності виробничих ресурсів, хоча вищі ціни на зернові могли б сприяти збереженню великих посівних площ, що перевищують середні показники. У Сполучених Штатах Америки посівна кампанія озимої пшениці йде швидкими темпами і станом на середину листопада була майже завершена. В даний час приблизно три чверті площ опинилися під впливом посухи, і передбачається збереження посушливих умов у південній частині Великих рівнин аж до початку наступного року, хоча в інших районах очікується деяке покращення погодних умов. У Європейському союзі посівна кампанія озимої пшениці йде загалом у сприятливих умовах, що сприяє гарній схожості. Однак деякі райони, де цього року спостерігався дефіцит опадів, у тому числі деякі райони на півночі Італії, потребують рясніших опадів. В Україні прогнозується скорочення посівів пшениці на 40 відсотків порівняно із середніми показниками за останні п’ять років, оскільки в умовах війни, як і раніше, утруднений доступ до полів і є гострий дефіцит виробничих ресурсів. У Росії рясні дощі, що ускладнюють підготовчі роботи до посівної, і низькі внутрішні ціни можуть призвести до скорочення посівних площ; при цьому передбачається скорочення посівних площ під озиму пшеницю порівняно з минулим до майже середніх показників. В Азії високі внутрішні ціни можуть сприяти тому, що посівні площі перевищуватимуть середні показники в Китаї (континентальному), а також в Індії, де уряд підвищив  субсидування цін на пшеницю. Наслідки великих повеней у Пакистані у червні – серпні можуть призвести до скорочення площ під пшеницею (зазвичай посівна завершується до грудня).

У країнах Південної півкулі йде сівба фуражних зернових під урожай 2023 року. У Бразилії, згідно з офіційними прогнозами, очікується, що кукурудза буде засіяна на рекордних площах, чому сприяють вигідні внутрішні ціни та загалом сприятливі погодні умови на початку сезону. У Південній Африці попередні плани посівної кампанії вказують на ймовірність помірного скорочення площ під кукурудзою порівняно з минулим роком, проте очікується, що вони, як і раніше, перевищуватимуть середні значення. Погодні умови у Південній Африці та сусідніх із нею країнах досі були сприятливими, що сприяло ранньому розвитку сходів.

Більш детально: https://www.fao.org

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту