Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Агрометеорологічні умови в середині травня для озимих культур в Україні були переважно сприятливі

Назад до всіх новин

У другій декаді травня агрометеорологічні умови в Україні за впливом на сільгоспкультури були неоднорідними за територією, залежали від температурних умов та дощів і в цілому оцінювалися як задовільні, для озимих культур – переважно сприятливі. Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометеоцентру.

За словами експертів, завдяки помірному, часом прохолодному температурному фону, незважаючи на дефіцит травневих опадів, витрата вологи з ґрунту була помірною.

Так, станом на 20 травня запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту під озимими культурами на переважній частині площ відповідали достатнім та оптимальним показникам для поточної фази розвитку озимини (інтенсивний ріст стебла та формування колосу, коли триває період максимального вологоспоживання).

«Лише в Одеській, Херсонській областях, в окремих районах центральних областей зволоження метрового шару ґрунту погіршилося до незадовільних показників для подальшої вегетації озимих. На деяких площах розпочалося передчасне колосіння озимини. У південних районах Одеської області триває ґрунтова засуха не тільки під озимими, а й під ранніми ярими зерновими. Проте під теплолюбними культурами (кукурудза, соняшник) зволоження орного шару ґрунту ще було переважно на задовільному та достатньому рівні», – уточнили в Укргідрометеоцентрі.

У центральних областях, зокрема Полтавській, де кількість опадів за період середина квітня – травень не перевищила 25-40% норми та спостерігалися суховії, запаси продуктивної вологи в ґрунті на площах із озимими культурами знижувалися дуже інтенсивно. На посівах із ярими культурами запаси вологи були дещо вищими, проте ріст вторинної кореневої системи на посівах ранньої ярини, зокрема ярого ячменю, був слабким через недостатню кількість або відсутність продуктивної вологи у верхніх шарах ґрунту.

Повідомляється, що в західних областях відсутність протягом двох декад травня ефективних опадів, низька відносна вологість повітря та вітри сприяли подальшому висушуванню верхнього (0-10 см) шару ґрунту. В більш глибоких шарах ґрунту запаси вологи залишалися в межах задовільних, достатніх та добрих для росту і розвитку рослин.

Малосприятливим агрометеорологічним фактором упродовж декади залишався недобір ефективного тепла, що несприятливо впливав на ріст і розвиток теплолюбних сільгоспкультур, особливо в поєднанні зі слабко зволоженим верхнім шаром ґрунту.

https://www.apk-inform.com

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту