Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Аграрії повинні відмовитись від хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для збереження ринку ЄС

Назад до всіх новин

Українські аграрії повинні відмовитися в цьому сезоні від використання засобів захисту рослин, що містять хлорпірифос чи хлорпірифос-метил, якщо вони мають намір продавати свою продукцію на експорт до країн ЄС чи інших країн, які орієнтуються на стандарти ЄС з якості та безпеки продуктів харчування.

Ринок Євросоюзу – один з найпривабливіших для українських експортерів зернових та олійних культур: на ньому є платоспроможний покупець, а також він має невелике плече транспортування. Минулого року експорт української агропродукції до ЄС склав $7,5 млрд, левова частка якого припадає на зернові, олійні та продукцію з цих культур. Тому втрата такого ринку мала б для України та виробників зерна вкрай негативні наслідки.

Виробники можуть самостійно вжити заходів під час вирощування продукції вже в 2020 році, які б сприяли досягненню мінімальних показників хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в межах допустимих норм залишків пестицидів у зерні та олійних вже у цьогорічному врожаї. Таким чином, вони уникнуть проблем з реалізацією своєї продукції на експорт.

Найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності допустимим рівням залишків пестицидів  щодо експорту зерна та насіння, їх продуктів до ЄС – виключення застосування пестицидів на основі діючих речових хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для продукції, призначеної для продажу на ринках країн-членів ЄС.

Нехтування вимогами ЄС може призвести до збільшення ризиків отримання нотифікацій під час експорту в країни ЄС (повідомлення про те, що продукція не відповідає вимогам ЄС). Це може призвести як до обмежень торгівлі, так і до повної зупинки українського експорту зернових та олійних до країн ЄС. Крім того, такі зміни в законодавстві ЄС можуть ускладнити експорт і до інших країн поза зоною ЄС, оскільки покупці в своїх контрактах можуть посилатися на вимоги ЄС щодо показників безпеки на пестициди, діоксини та мікотоксини.

Українська зернова асоціація нагадує, що 18 лютого 2020 року країни-члени схвалили пропозицію Єврокомісії знизити граничні допустимі залишкові межі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в продуктах харчування та кормах до найнижчого рівня, що може бути виміряно аналітичними лабораторіями. Допустимий вміст цих речовин в продукції буде зменшено до 0,01 мг/кг (ppm) для олійних та зернових, а також в продукції, виробленої з цих культур. Нові допустимі залишки почнуть застосовуватися з жовтня 2020 року.

Відповідно до зазначених регламентів, уряди країн-членів ЄС повинні були до 16 лютого 2020 року скасувати дозволи на застосування активної речовини і вилучити будь-які продукти, що містять ці активні речовини з їхніх національних реєстрів.

З огляду на те, що Україна не є країною-членом ЄС, Регламент нашою країною безпосереднього не застосовується. Однак, щоб відповідати законодавству ЄС про безпечність харчових продуктів (Регламент (ЄС) 178/2002) та зобов’язанням для третіх країн щодо експорту до ЄС, країни, які не є членами ЄС, повинні дотримуватися норм законодавства ЄС про продовольство. Також Україна повинна виконувати свої зобов’язання щодо наближення свого законодавства до норм ЄС відповідно до Угоди про асоціацію.

УЗА вже спрямувала лист до уряду та профільного міністерства з проханням звернутися до Єврокомісії з пропозицією відтермінувати введення в дію вищезазначених положень Регламенту ЄС з метою надання достатнього часу для ознайомлення та адаптації учасників ринку до нових вимог.

Довідково

Українська Зернова Асоціація (УЗА) – це об’єднання виробників, переробників та найбільших експортерів зерна, які щорічно експортують близько 90% української зернової продукції. У 2019 році Україна експортувала зернових на суму $9,6 млрд.

Основною метою діяльності УЗА є сприяння формуванню та розвитку загальнонаціонального ринку зерна в Україні, а також, створення необхідних організаційних, економічних, правових та соціальних умов в інтересах розвитку бізнесових структур ринку зерна в Україні.

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту