Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Зернову експансію України стримує застаріла залізниця – Bloomberg

Назад до всіх новин

Трейдери скаржаться, що замість того, щоб виходити на нові ринки, доводиться змагатися за вагони.

Українське виробництво зернових процвітає, але його експансія кульгає через зношену залізницю. Вся мережа шляхів під контролем державної компанії “Укрзалізниця“. Через них проходить дві третини врожаю від ферм до українських чорноморських портів.

Більшість локомотивів і вагонів були виготовлені ще в 1980-х роках. Але саме ними комапанія намагається транспортувати сільськогосподарські культури, заповнюючи вагони до країв. А в цей час тари стає все менше, пише Bloomberg.

Робота над вирішенням триває. Але залізничний монополіст планує спочатку замінити вагони для перевезення вугілля і металів, а лише наступного року взятися за залізничні склади, які потрібні аграріям. Попри те, що врожаї четвертого у світі експортера зерна зростають, існують занепокоєння, що Україні просто не вистачить транспортних можливостей для перевезення врожаїв.

“Це найбільша проблема наразі, оскільки ми не можемо експортувати стільки, скільки хотіли б”, – сказав виданню президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

“Трейдери могли збільшити продажі, вийти на нові ринки, але замість цього їм доводиться змагатися за вагони”, – додав він.

Bloomberg зауважує, що українське виробництво зерна переживає бум в останні десятиліття, оскільки фермери почали більше інвестувати у свої врожаї. Втім, уряд весь цей час не вкладав гроші в оновлення залізниці. Без цього її стан може ще більше погіршитися. В зерновій асоціації кажуть, що збільшення врожаїв може підвищити і експорт на 70% до 2022 року, що дозволить залужчити достатньо інвестицій в ферми і інфраструктуру.

Нестача потягів призводить до затримок з поставками зерна, каже голова трейдингової фірми Kusto Agro Trading LLC Шакір Шамілєв. За його словами, без проблем із залізницею доходи могли б бути на 30% вищими.

“Україна втрачає свою конкурентну перевагу”, – сказав голова TIS Філіпп Грушко.

“Не дивно, що Росія може обігнати Україну в сфері експорту зерна цього сезону, оскільки вона може доставляти стільки, скільки вироблено”, – сказав він.

Нагадаємо, в листопаді минулого року повідомлялося, що Україна з липня продала на експорт 16 млн тонн зернових.

https://dt.ua

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту