Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Якість українського зерна — середня

Назад до всіх новин

Якість зерна нового урожаю буде відповідати всім вимогам експортних даних. Про це мова йшла на конференції «Експорт зерна», передає кореспондент propozitsiya.com.

Аналізуючи якість нового врожаю спеціалісти сюрвейерскої компанії Cotecna відзначають, що кількість протеїну в середньому знаходиться на рівні минулорічних показників. «На окремих партіях, відвантажених в цьому сезоні, спостерігаємо підвищення вмісту білку. Усі інші показники знаходяться на рівні минулорічних і відповідають контрактним даним», — розказала Олена Блащук, заступник начальника відділу базової хімії компанії Cotecna.

По ячменю на початку збиральної компанії відзначалося зниження якості, зокрема в Херсонській області через посуху в період визрівання культури. Але аналіз партій за липень-жовтень показав, що показники якості досягли своєї рівноваги і відповідають вимогам імпортерів.

Кукурудза, що надходить з полів, має підвищену вологість, приблизно на 0,6% більше, ніж у попередньому сезоні. Середня вологість зерна — 14,63%. «Елеваторам необхідно буде сушити зерно, а це може призвести до збільшення сміттєвої домішки і побитих зерен. Щодо експортних партій, то якість відвантажуваної кукурудзи відповідала контрактним вимогам», — пояснила О. Блащук.

За даними Cotecna, співвідношення між продовольчою і фуражною пшеницею знаходиться в рівних пропорціях. «До продовольчої відносимо пшеницю із вмістом  протеїн 11–11,5%, фуражної — 9–10%», — додала експерт.

З такою оцінкою не погоджується Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації. «Члени нашої асоціації експортують 90% усіх зернових з України. Маємо доступ до даних, тому за нашими оцінками продовольчого зерна 60% і 40% фуражного», — додав він.

Єдина проблема, з якою стикнулися в цьому сезоні — дуже низька кількість пшениці з протеїном вище 12%. Як повідомив М. Горбачьов, якщо минулого року кількість такого зерна була на рівні 30–35%, то цього року — 15–20%. Причина — надмірна кількість опадів, що вимили клейковину. Сума вегетативних температур і наявність сонячного світла цього сезону була меншою, ніж минулого.

«На внутрішні продовольчі потреби йде лише 4 млн т зерна з 26 млн т, що виробляються», — підкреслив М. Горбачьов.

Як відомо, Єгипет поставив більш жорсткі вимоги до якості зерна. «З цього сезону Єгипет приймає пшеницю з протеїном 12,5%, погоджуючись приймати 12%, але уже зі штрафами. Якщо минулого року ми експортували туди 11,5 млн т і були одним з найбільших експортерів, то в цьому році ми дуже поступаємося нашому конкуренту — Росії, де якість пшениці за вмістом білку вище. Основні експортні регіони, зокрема Краснодарський край, знаходяться на півдні. І сума вегетативних температур там була вищою — приблизно як в Одеській області», — пояснив М. Горбачьов.

Пропозиція

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту