Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

ВАРТІСТЬ МІНІМАЛЬНОГО ПРОДУКТОВОГО КОШИКА У ВЕРЕСНІ 2017 РОКУ

Назад до всіх новин

Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика»[1].

У вересні 2017 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

для працездатної особи – 1369 гривень, або 81% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];

для особи, яка втратила працездатність – 1055 гривень, або 80% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

Отже, у першому місяці осені порівняно з попереднім, вартість МПК незначно знизилася: для працездатної особи − на 8 гривень («мінус» 0,6%), для непрацездатної особи − на 2 гривні («мінус» 0,2%).

Подешевшання мінімального набору продовольства обумовлено, як і у попередньому місяці, сезонним чинником.

На вересень, як правило, припадає пік річної пропозиції вітчизняних овочів та фруктів. Саме за рахунок цього фактору на внутрішньому ринку спостерігалося зниження цін на плодоовочеву продукцію, що відповідно викликало здешевлення МПК. Вартість товарів у групах: «фрукти та ягоди» знизилася на 17% («мінус» 18,33 грн.), «овочі та баштанні» подешевіли на 5,0% («мінус» 4,33 грн.), «картопля» − на 9,1% («мінус» 4,99 гривні). Крім того, на початку сезонну переробки цукрових буряків відмічалося зниження на 1,8% вартості цукровмісних продуктів у МПК.

Разом з тим триває подорожчання продуктів харчування тваринного походження, які включено до МПК. Найвищий приріст вартості у вересні відбувся у групі «яйця» − на 15,5% («плюс» 4,77 грн.). Додали вартості МПК м’ясна та молочна група товарів (на 3,0% та 1,6% відповідно). Менш відчутно, але пішла догори вартість хлібопродуктів, рибної продукції, олій рослинних.

У структурі вартості МПК першість лишається за молокопродуктами, на які припадає понад 29% всіх витрат (402 гривні). Другу позицію утримують витрати на м’ясні продукти – більше 26% (361 грн.), а третє місце у вересні посіли хлібопродукти з часткою понад 9% (128 гривень). Найнижчу питому вагу у структурі витрат у межах МПК мають групи: «олія і рослинні жири» (2,0%), «інші» (2,4%) та «яйця» (2,6%).

Загалом, за розрахунками ЕДК, з початку 2017 року вартість МПК зросла:

для працездатної особи – на 135 гривень, або на 10,9%;
для особи, яка втратила працездатність – на 106 гривень, або на 11,2%.

__________________________________

[1] попередні матеріали можна знайти на офіційному сайті ЕДК за адресою: edclub.com.ua;

[2] згідно із статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 травня по 30 листопада 2017 року величина прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць становитиме 1624 гривень, на одну працездатну особу – 1684 гривень, на особу, яка втратила працездатність − 1312 гривень.

http://edclub.com.ua

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту