Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

УЗА створить реєстр недобросовісних контрагентів через дефолти на ринку зерна

Назад до всіх новин

УЗА закликає учасників ринку зерна дотримуватись виконання взятих контрактних зобов’язань


 

В поточному  маркетинговому сезоні 2020/2021 учасники зернового ринку  зіштовхнулися зі значним зростанням випадків небажання учасників ринку виконувати контракти на постачання зернових та олійних культур. Така ситуація виникла через те, що через поточне зростання ціни на зерно, недобросовісні продавці вирішили не виконувати раніше укладені контракти за обумовленою нижчою ціною в укладеному раніше форвардному контракті.

Ситуація стає загрозливою і може призвести до зриву міжнародних контрактів, а відтак, негативно вплине на репутацію України як надійного постачальника зерна та стане загрозою для курсової та фінансової стабільності в Україні. Як відомо, аграрний сектор України в значній мірі фінансується через систему форвардних контрактів, коли покупці зерна, постачальники насіння чи засобів захисту рослин фінансують проведення посівних компаній в обмін на постачання майбутнього врожаю.

Невиконання раніше укладених контрактів недобросовісними учасниками ринку може мати негативні наслідки для всієї зернової галузі, яка може втратити левову фінансування чи кредитування. І це може відобразитися вже на нинішній посівній кампанії та в подальшому призведе до недофінансування галузі в цілому – в результаті втратять всі учасники ринку та країна в цілому. Брак фінансування галузі призведе до неможливості проведення посівних кампаній, вирощування високих врожаїв та експорту. Так, в минулому 2019/2020 МР Україна експортувала зернових на суму близько $12 млрд., а якщо врахувати експорт олії, то ця цифра сягне $16 млрд.

«Сьогодні склалася ситуація, коли компанії, які фінансують посівну кампанію за відповідним контрактами на постачання зерна майбутнього врожаю в наступному сезоні, мають великі сумніви в тому, що це зерно буде поставлене. В них виникають сумніви чи варто взагалі вкладатися в посівну. Аграрний сектор фактично може втратити кредитні ресурси необхідні для проведення успішної посівної кампанії озимих культур вже цього року», – зазначив сьогодні під час пресконференції «Проблема дефолтів на зерновому ринку України» в УНІАН Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

«Дійсно на ринку склалася ситуація, коли аграрії чи компанії, що не постраждали через погодні умови, але при цьому відмовляються виконувати контракти. Це може призвести до того, що в результаті програють і ці компанії, і ті, хто їх кредитував –експортери, постачальники насіння та СЗР. Закінчиться це тим, що будуть судові рішення, прийдуть виконавці і будуть стягувати борги з таких недобросовісних гравців. Підсумком стане те, що український аграрний сектор перестануть кредитувати», – зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

«Форвардні контракти – це про довіру, повагу та партнерство, яке допомагає торгівлі зерновими і від яких виграють обидві сторони. Невиконання таких контрактів без видимої причини відкидають Україну на десятки років назад і б’є по всьому ринку. Невиконання контрактів на нашому ринку веде ланцюгом до зриву контрактів на міжнародному ринку», – переконаний генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон.

Українська зернова асоціація планує створити публічний реєстр фізичних та юридичних осіб, які відмовилися виконувати укладені раніше контракти на продаж зерна. «Ми переконані, що через занесення до такого списку учасників ринку, які фактично здійснили дефолт за контрактом через недобросовісне бажання не виконувати його за раніше законтрактованою ціною, приведе до втрати ними довіри і, як наслідок, в майбутньому з ними перестануть працювати інші учасники ринку», – додав Микола Горбачьов.

Такий крок, окрім судових позовів та фінансових штрафів, допоможе зерновому ринку позбавитись недобросовісних учасників та оздоровить його.

УЗА свідома того, що ті виробники чи учасники ринку, які не можуть виконати контракти через засуху та втрату врожаю, не будуть включатися до такого списку недобросовісних учасників ринку зерна. З цією метою, УЗА планує з іншим асоціаціями – Всеукраїнською аграрною радою та Українськи клубом аграрного бізнесу укласти відповідний  спільний Меморандум, який покликаний захистити саме тих аграріїв та компанії, які постраждали через погодні умови та катаклізми, і через це не можуть виконати свої контракти на постачання зерна.

Нагадаємо, сьогодні в УНІАН відбулась пресконференція «Проблема дефолтів на зерновому ринку України» за участі представників УЗА, ВАР та УКАБ.

Відеозапис пресконференції:

Довідково

Українська Зернова Асоціація (УЗА) – це об’єднання виробників, переробників та найбільших експортерів зерна, які щорічно експортують близько 90% української зернової продукції. У 2019 році Україна експортувала зернових на суму $9,6 млрд.

Основною метою діяльності УЗА є сприяння формуванню та розвитку загальнонаціонального ринку зерна в Україні, а також, створення необхідних організаційних, економічних, правових та соціальних умов в інтересах розвитку бізнесових структур ринку зерна в Україні.

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту