Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

УЗА: реорганізація Держпродспоживслужби посеред сезону може зупинити експорт аграрної продукції

Назад до всіх новин

Українська зернова асоціація звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не допустити прийняття рішення про реорганізацію Держпродспоживслужби посеред зернового маркетингового сезону. Такі дії можуть привести до панічних настроїв на ринку та створити перешкоди аграрному експорту, зокрема зернових культур.

Як відомо, щороку аграрний експорт забезпечує Україні понад 40% валютних надходжень. Лише експорт зерна приніс країні минулого року близько 10 млрд доларів США. Україна вийшла на друге місце після США за цим показником, обійшовши Аргентину та Росію. З року в рік Україна встановлює все більші рекорди врожаїв, і як результат, експорту. Ми впевнено рухаємось до показника виробництва в 100 млн. т. зернових та олійних культур та 70 млн. т. експорту до 2022 року.

Сьогодні Держпродспоживслужба відіграє ключову роль в аграрній галузі країни, реалізуючи державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин. Також служба здійснює функції державного нагляду (контролю) за якістю зерна та продуктів його переробки, додержання заходів біологічної і генетичної безпеки, радіаційного контролю сільськогосподарської продукції і продуктів харчування.

За шість років роботи Держпродспоживслужба продемонструвала інституційну спроможність та важливість такого держоргану, зарекомендувала себе як державний орган, який сприяє розвитку зернової галузі та експорту українського зерна. УЗА неодноразово проводила спільні заходи з Держпродспоживслужбою з метою лібералізації експорту на зовнішні ринки, розширення географії зернового експорту, просвітницькі заходи щодо впровадження актуальних світових стандартів в Україні та кращих практик ведення фітосанітарної діяльності. Завдяки зусиллям Держпродспоживслужби, зокрема, став можливим вітчизняний експорт до В’єтнаму, Індонезії, Єгипту, Китаю та інших країн, з якими Україна шукає порозуміння в питаннях нетарифних бар’єрів. 

Також йдеться про репутацію України як надійного партнера в міжнародній торгівлі зерном. УЗА разом з Держпродспоживслужбою та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України доклали чимало зусиль аби досягти відповідного визнання якості та безпечності українського зерна на міжнародному рівні. Реорганізація Держпродспоживслужби під час «гарячого» сезону дасть негативний сигнал на зовнішні ринки, про небажані наслідки якого фахівці лише можуть здогадуватись.

Як відомо, нещодавно розпочалась осіння посівна кампанія, а з 1 липня розпочався новий маркетинговий рік для експортерів зерна. Реорганізація чи ліквідація Держпродспоживслужби посеред маркетингового сезону матиме вкрай негативні наслідки – зрив посівної кампанії та зупинка експорту зерна. Це призведе до зменшення валютних надходжень в країну, що неминуче негативно вплине на валютний курс та стабільність національної валюти, як і фінансової системи в цілому. Ба більше, це призведе до коливань цін на аграрну продукцію всередині країни, і як наслідок, до збитків сільськогосподарських виробників. Нагадаємо, цьогоріч аграрії й так зазнали значних збитків через погодно-кліматичні умови. Двічі за сезон такі потрясіння виробники не витримають.

Будь-які спроби реорганізації чи ліквідації Держпродсподживслужби викличуть паніку на аграрному ринку та створять суттєві перешкоди для експорту української сільськогосподарської продукції. Це призведе до непоправних втрат економіки країни та катастрофи для аграрного ринку України.

Закликаємо інші професійні та галузеві асоціації звернутися до уряду з проханням відкласти реорганізацію Держпродспоживслужби, аби не допустити вкрай жахливих наслідків для аграрного сектору України.

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту