Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Урожайність сільгоспкультур в найближчі 10 років зросте

Назад до всіх новин

 

Найближчі 10 років урожайність усіх сільськогосподарських культур буде зростати. Такий прогноз оприлюднила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише propozitsiya.com за матеріалами infoindustria.com.ua.

Експерт повідомила, що з кінця ХХ ст. по теперішній час в Україні спостерігається найбільш тривале потепління за весь період інструментальних спостережень за погодою. Зміни клімату загрожують подальшими засухами, особливо в липні-серпні.

У середньому за період 1989-2016 роки середньорічна температура перевищила норму на 1,0°C. За 9 місяців 2017 року – на 1,5-2°C. 18 з 20-ти найтепліших років за весь час інструментальних спостережень за погодою, припадають на період 1989-2016 роки.

За рахунок зростання температур взимку, відбулися зміни. Якщо раніше 13,7% озимих посівів, навіть до 20%, могли вимерзати (1995-2005 роки), то за останні десятиліття (2006-2016 роки) – втрати становлять менше 6,4%. Тобто спостерігається зменшення зимової загибелі посівів в 1,5-2 рази.

“Вважаю, що в найближчі 10 років буде зростання врожайності всіх сільськогосподарських культур”, – сказала Т. Адаменко.

Агрометеоролог нагадала про рекордну посуху в Україні в 2015 році, наслідки якої Україна відчуває досі: “З 2015 року випало опадів більше, але це не компенсувало комплексної посухи в 2015 році. 700-800 мм опадів треба отримати, щоб компенсувати наслідки. Рівень грунтових вод весь час нижче норми”.

На думку експертів, сьогодні самі аграрії штовхають вчених і чиновників в бік адаптації сільського господарства до змін клімату.

Експерти Мінагрополітики зазначають, що в Україні під час поточної осінньої посівної дощі йшли нерівномірно. В результаті на 60-70% території – земля суха як в 20-сантиметровому посівному шарі, так і в метровому. Де є волога – фермери сіють озимі, де немає – посіви здійснюються сортами з високими показниками яровизації, але зі зрушенням термінів: у жовтні-листопаді і збільшенням норми висіву насіння на 15-20%. Збільшилися посіви сидеральних культур.+

“Сільське господарство в Україні, можливо не адаптивне, а інтуїтивне”, – вважає Т. Адаменко.

Пропозиція 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту