Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Проблема відшкодування ПДВ повертається

Назад до всіх новин

У минулому році відшкодування експортного ПДВ коливалося в діапазоні 10-12 млрд. грн. щомісяця. Воно стало більш ритмічним у порівнянні з 2017 роком (див. діграму 1, нижче).

Разом з тим проблеми зі своєчасним відшкодуванням ПДВ залишилися. Кількість скарг експортерів збільшилася в другій половині року, в період, коли експорт продукції вийшов на пікові значення. За оцінками операторів ринку, заборгованість із відшкодування ПДВ становить в січні вже більше 20 млрд грн.
Незважаючи на автоматичну реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі, терміни відшкодування коливаються в залежності від типів перевірки, «технічних накладок» обробки інформації ДФС тощо.

За спостереженнями УкрАгроКонсалт, основний обсяг відшкодування припадав на середину-кінець останньої декади місяця. Це добре видно на графіку щоденного відшкодування в липні-грудні 2018 року.

Характерно, що практично така ж «пікова» картина з відшкодування ПДВ в рамках місяця була і в перші місяці 2017 року, коли нова система реєстрації та відшкодування ПДВ ще не діяла (Діаграма 3).

Діаграма 2.

Діаграма 3.

В принципі, крива сум відшкодування ПДВ була до серпня 2017 р. за показниками експорту товарів з України з певним часовим лагом, але в березні 2018 року окреслився певний розрив (див. Діаграма 4).

У грудні 2018 року ДФС підготувала лист з пропозицією про скасування ПДВ при експорті зерна, олійних культур і рослинних олій. Аргументація цієї пропозиції будується на двох основних твердженнях:

1. оператори ринку зернових, олійних і рослинних масел відраховують до бюджету ПДВ в меншій сумі, ніж в кінцевому підсумку вони отримують відшкодування ПДВ з держбюджету
2. такі «екстра» суми, які перераховуються з держбюджету операторам аграрного рику, виникають в результаті застосування сірих і інших схем для відшкодування ПДВ.

Діаграма 5.

На думку УкрАгроКонсалт, основна причина пропозиції ДФС щодо скасування ПДВ при експорті криється в інших проблемах на макро рівні економіки – зростання навантаження на держбюджет у зв’язку з ростом виплат за зовнішніми боргами в 2019-2020 рр., низька наповнюваність держбюджету, дефіцит коштів для відшкодування ПДВ.

Скасування повернення ПДВ може негативно позначитися на внутрішніх цінах. При існуючому режимі відшкодування експортери часто закуповують зерно на внутрішньому ринку за цінами, що перевищують експортні, забезпечуючи прибутковість операцій за рахунок повернення ПДВ. Наприклад, ринок кукурудзи працював за таким принципом протягом майже всього періоду 2016-2018 рр. Зі скасуванням відшкодування вірогідний сценарій, коли внутрішні ціни знизяться на 10-20%.

УкрАгроКонсалт

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту