Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Прес-сніданок УЗА. Про підсумки року та важливі прогнози

Назад до всіх новин

Українська зернова асоціація (УЗА) провела прес-сніданок  на тему: «УЗА. Ключові виклики зернового бізнесу. Важливі прогнози», у вівторок 18 грудня 2018 року.

У заході взяли участь: Президент УЗА Микола Горбачьов, в.о. виконавчого директора УЗА Сергій Іващенко, радниця президента УЗА з аналітики Олена Нероба, радник президента УЗА з питань торгівлі Олександр Соловей.

Микола Горбачьов розповів про прогнози УЗА на майбутній маркетинговий рік та уточнено результати нинішнього 18/19 МР щодо виробництва та експорту зернових і олійних культур.

«За останні 20 років виробництво зернових та олійних вагомо змінилося! Ще у 2001 Україна зібрала близько 42 млн тонн збіжжя. А вже у поточному 2018/2019 МР очікуємо на рекордний урожай — майже 92 млн тонн зернових і олійних культур», – поінформував він.   

За словами Президента УЗА, Україна продовжує реалізовувати свій потенціал і в експорті.

«Так, за останні 4 роки в середньому ми експортуємо близько 45 млн тонн на рік. Цього МР очікуємо і на рекордний експорт — біля 52,5 млн тонн. Слід відмітити, що, цьогорічний рекорд відбувся завдяки зібраним понад 35 млн тонн кукурудзи, з яких маємо експортувати близько 27 млн тонн. За нашими прогнозами, до 2022 року Україна може виробляти понад 100 млн тонн зернових та олійних, а експортуватиме майже 70 млн тонн», – зазначив Микола Горбачьов.

Президент УЗА додав: «Сьогодні маємо проблемне місце – залізниця може перевозити близько 100 тис. тонн за добу. Це в той час, коли елеватор відвантажує 700 тис. тонн зерна за добу. Причина цьому – нестача локомотивів. Сподіваємося, що парламент ухвалить рішення, що дасть можливість допустити приватну тягу на українські залізниці. УЗА вже працює над таким законопроектом».

За інформацією Олександра Солов’я, на сьогоднішній день ринком все більше використовуються безпоставкові свопи, тобто базуючись на індексах поважних агенцій – Reuters і Platts, ринок робить певні ставки щодо формування цін на майбутнє і по факту настання періоду поставки робиться взаємозалік і виплати. Наразі це тренд на ринку.

Про не легкий для українського ринку наступний рік розказала Олена Нероба. За її словами, вітчизняному зерновому бізнесу варто буде поборотися за ті ринки, де Україна – постійний постачальник.

Під час прес-сніданку Сергій Іващенко проінформував, про всі напрямки роботи УЗА та зазначив, що Українська зернова асоціація – це об’єднання експортерів, виробників та переробників зерна. Наші компанії-члени здійснюють 90% експорту зерна з України.

«А це унікальний показник для бізнес-середовища та асоціацій», – додав в.о. виконавчого директора УЗА.

Він виділив ключові напрямки роботи УЗА, в яких і продовжує працювати асоціація:

  • логістика;
  • фітосанітарний контроль;
  • міжнародна діяльність;
  • фіскальна політика,
  • зберігання зерна.

Сергій Іващенко наголосив, що окрім внутрішніх питань УЗА займається й міжнародною діяльності.

«Цього року ми ще більше залучилися підтримкою наших світових партнерів та ключових асоціацій. Нещодавно, на засіданні Генеральної асамблеї IGTC, що проходила в Пекіні, обговорювали питання вимоги Індонезії «прожарювати» українську пшеницю. Та отримали підтримку Міжнародної торгової зернової коаліції (IGTC) та Асоціації торгівлі зерном (GAFTA)», – підкреслив в.о. виконавчого директора УЗА.

Також, до важливих кроків роботи УЗА на міжнародній арені входять – відкриття ринку В’єтнаму; вирішення питання експорту зерна до Китаю; робота над вирішенням питання фумігації для Індії; врегулювання питання експорту ріпаку до Польщу; розширення експорту зерна до Латинської Америки.

«УЗА продовжуватиме працювати в цих напрямках у 2019 році. Адже наше ключове завдання — це забезпечення балансу у відносинах між владою та бізнесом, що дозволить створити комфортні умови ведення цивілізованого прозорого зернового бізнесу​», – підсумував Сергій Іващенко.

Прес-служба УЗА

 

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту