Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Мінагрополітики та учасники зернового ринку підписали Меморандум про узгодження позицій на ринку зерна

Назад до всіх новин

Міністерство аграрної політики та продовольства України та представники професійних об’єднань учасників зернового ринку, та зокрема суб’єктів господарювання – експортерів  зерна  підписали Меморандум про взаєморозуміння на 2018/19 МР.

Підписання Меморандуму на початку нового сезону є уже усталеною практикою, яка дозволяє стабілізувати ринок зерна в країні, забезпечити прогнозованість, ритмічність експорту та пропорційно розподілити навантаження на інфраструктуру, зокрема, залізничну.

В цьому році через підвищений попит на продовольче зерно на зовнішніх ринках, спричинений низкою неврожаїв та складних погодних умов в країнах-постачальниках, Меморандум також має на меті запобігти дисбалансу на внутрішньому ринку продовольчої пшениці. Тому, на відміну від попередніх років, Мінагрополітики та учасники ринку домовились про визначення прийнятних балансів експорту ще до закінчення збору врожаю, щоб заздалегідь дати орієнтир учасникам ринку – на етапі контрактування експортних партій. Також в цьому році  вперше серед підписантів Меморандуму – Всеукраїнська асоціація пекарів та Рада Об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «Укрхлібпром».

Наразі в Меморандумі зафіксовано обсяг прогнозованого експорту пшениці продовольчих класів на рівні 8 млн тонн, які включають в себе також експорт борошна в перерахунку на зерно та 8 млн тонн фуражу. Обидва показники є не остаточними, та можуть бути скориговані  – як у бік збільшення, так і навпаки, після закінчення збирання врожаю та уточнення даних щодо кількості зібраного зерна та його якості. В частині обсягів експорту фуражного зерна уточнення буде проводитись з урахуванням позиції представників тваринницького сектору – ця практика також застосовується вперше.

Нагадаємо, Українська Зернова Асоціація наполягала на внесенні змін до проекту Меморандуму, а саме, включити до Меморандуму як продовольчу так і фуражну пшеницю. Зокрема, включити до обсягів прогнозованого експорту пшениці продовольчих класів на рівні 8 млн тон, та 8 млн тон фуражу.

Мінагрополітики розраховує здійснити такий перегляд не пізніше вересня 2018 року. 

«Україна є стабільним та надійним партнером постачання зерна на зовнішні ринки. Традиційно виробляючи більше, ніж споживаючи, ми можемо гарантувати як внутрішню продовольчу безпеку, так і забезпечувати продовольством увесь світ. Підписання меморандуму – це ще одне підтвердження цьому, а також приклад того, як Уряд і учасники зернового ринку можуть знайти компроміс балансу споживання та експорту українського зерна», – сказав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Зі свого боку, представники зернового ринку подякували Мінагрополітики за конструктивний діалог, співпрацю та компромісні рішення.

«Хотів би підкреслити, що такої відкритої і компромісної співпраці не було ще ніколи за всю історію підписання меморандуму. Тому я впевнений, що в майбутньому Україна може не хвилюватися, а наші іноземні партнери можуть завжди розраховувати на нас», – прокоментував підписання Меморандуму президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Довідково

Меморандум про взаєморозуміння між Мінагрополітики та учасниками ринку укладається з 2011 року.

Документ передбачає взаємодію учасників ринку зерна, обмін інформацією, здійснення моніторингу зернового ринку.

Мінагрополітики зберігає прогноз врожаю зерна в Україні на рівні 60 млн тонн+. Врожай пшениці очікується на рівні 24 млн тонн, із них 13 млн тонн – продовольчих класів. Потреба внутрішнього ринку в продовольчій пшениці складає 4,5 млн тонн.

В попередньому маркетинговому сезоні Україна експортувала 10 млн тонн пшениці продовольчих класів.

Прес-служба Мінагрополітики

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту