Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен проводитися з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, – Володимир Лапа

Назад до всіх новин

Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен будуватися на принципах ризик-орієнтованого підходу, – наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час конференції «Експорт зерна з України», яка проходить у Києві.

«Є певні види продукції, які підлягають стовідсотковому фітосанітарному контролю, наприклад палети. Щодо такої продукції варто запровадити ризик-орієнтований підхід: якщо суб’єкт господарювання ретельно дотримується фітосанітарних вимог країни призначення, і при перевірці його продукції не виявлено невідповідності цим вимогам, то відсоток контролю можна знизити зі 100% до 50% чи ще нижче», – наголосив Володимир Лапа.

На його переконання, сумлінний підприємець повинен мати більш ліберальний режим фітосанітарного контролю, а от щодо порушників контроль навпаки має бути жорсткішим.

Володимир Лапа підкреслив, що Держпродспоживслужба готова відпрацювати такий порядок здійснення фітосанітарного контролю для певних видів продукції з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

У певній мірі, за його словами такий підхід уже закладений у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» (реєстр. №6673), який спрямований на удосконалення окремих фітосанітарних процедур та вирішення ряду проблем функціонування системи захисту рослин.

Для максимально ефективного внутрішнього та зовнішнього фітосанітарного контролю автори законопроекту пропонують впровадити міжнародну практику залучення приватного сектору до надання послуг із відбору зразків продукції та проведення фітосанітарної експертизи. Проект передбачає встановлення процедури уповноваження лабораторій на здійснення фітосанітарної експертизи, запровадження Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій, що дозволить створити ефективну систему простежуваності висновків лабораторій та фітосанітарних сертифікатів, а також пропонує законодавчо врегулювати проведення фітосанітарної й арбітражної фітосанітарної експертиз, та запровадити адмінвідповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за недотримання законодавства про карантин рослин під час проведення фітосанітарної експертизи тощо.

Володимир Лапа наголосив, що Держпродспоживслужба загалом підтримує даний законопроект за умови його доопрацювання.

http://www.consumer.gov.ua

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту