Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Елеваторні можливості: чи продовжать аграрії будувати нові потужності

Назад до всіх новин

Напередодні церемонії нагородження переможців премії «Елеватор року 2019», яка відбудеться 24 січня в рамках форуму «Елеватор-2020», AgroPortal.ua поцікавився у президента Української зернової асоціації Миколи Горбачьова, скільки елеваторних потужностей не вистачає Україні та чого чекати в елеваторній галузі у 2020 році.

Яка на сьогоднішній день забезпеченість елеваторами в Україні? Які потужності зі зберігання та перевалки маємо, і скільки ще не вистачає?

Микола Горбачьов: Україна з року в рік збільшує виробництво зернових та олійних. Так, за нашими розрахунками, у наступні 3-4 роки сільгоспвиробниками буде досягнута цифра у 113 млн т зернових та олійних.    

На сьогоднішній день Україна має близько 1200 елеваторів загальною потужністю понад 50 млн т, але цього замало. Ми вважаємо, що треба розширити як географію розташування елеваторів, так і їхню кількість. Якщо ми з вами здатні вирощувати 100 млн т зернових і олійних (98 млн т у поточному маркетинговому році), то будівництво додаткових 150-200 елеваторів на 70-100 тис. т кожний вже давно має під собою підґрунтя.       

Якщо брати елеватори для зберігання, перевалочні та портові  яких найбільше бракує?

Микола Горбачьов: У зв’язку з нарощуванням виробництва і як наслідок — збільшенням експорту, можу впевнено сказати, що нам бракує як внутрішніх, так і портових потужностей зі зберігання зернових. На сьогодні ми маємо трохи більше 5 млн т єдиноразового зберігання у портах Чорного та Азовського морів та експорт близько 60 млн т. Думаю, при додатковому експорті в 10-12 млн т нам буде конче необхідно збільшити ємність портових терміналів на 20-30%.    

«N.B.!» Церемонія нагородження Елеватор року 2019

Минулого року великими компаніями було запущено в роботу багато нових елеваторних потужностей. Як гадаєте, тенденції інвестування в елеваторні потужності збережуться на найближчі роки?

Микола Горбачьов: Впевнений, що збільшення виробництва зерна буде і надалі стимулювати агрохолдинги будувати нові, більш ефективні елеватори задля оптимізації прибутковості вирощування. Тому такі лідери, якими є українські виробники, продовжуватимуть розвивати наявну інфраструктуру новими потужностями, поступово заміщуючи менш технологічно ефективну наявну.    

Яким чином зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення вплине на розвиток елеваторної галузі в Україні?

Микола Горбачьов: Впровадження вільного обігу земель змінить весь підхід, економічну та соціальну структуру виробництва. Думаю, що ми з вами станемо свідками масштабного розвитку кооперації у сільгоспсфері та, як наслідок, появи нових кооперативних елеваторів та переробних підприємств.   

Минулого року діяла державна програма компенсації будівництва та реконструкції елеваторів, яка передбачала повернення 25% вартості обладнання українського походження. Наскільки ефективно вона показала себе? Чи буде надаватися така підтримка в 2020 році?

Микола Горбачьов: Так, дійсно така програма існувала, і вона давала додаткові стимули до оновлення технологій зберігання та відвантаження зерна. На жаль, держава не знайшла грошей на продовження її роботи, і це сумно. Але бізнес знайде можливості й продовжить вже почату роботу, хоча і не такими швидкими темпами, як могло би бути.


Для довідки: сьогодні, 13 січня 2020 року, на сайті AgroPortal.ua завершується онлайн-голосування, а також оцінювання Експертною радою номінантів премії «Елеватор року 2019». AgroPortal.ua в партнерстві з компанією «ПроАгро» 24 січня в рамках масштабної події  II Аграрного Форуму «Елеватор-2020»  проведуть нагородження переможців премії «Елеватор року 2019».  Місце проведення: Міжнародний виставковий конгрес-центр «Український дім».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту