Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Думка: Ринок землі призведе до вибуху урожайності і виробництва

Назад до всіх новин

Українські сільгоспвиробники неефективно використовують потенціал української землі, яка може давати врожаї, вищі, як мінімум, удвічі.

Таку думку висловив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов в інтерв’ю «Інфоіндустрії».

Він відзначив, що в Україні середня врожайність зернових значно нижча, ніж у США та Європі, де облаштовані зрошувальні система на великиї площах.

«Обов’язково потрібен ринок сільгоспугідь, щоб власник капіталізував свою землю і вкладав у неї гроші. Який сенс інвестувати в неї орендарю, якщо ділянка може піти до іншого користувача. Я переконаний, що приватна власність на землю призведе до вибуху урожайності та виробництва», — сказав Горбачьов.

Він зазначив, що для підвищення ефективності можна, наприклад, вирощувати суницю і отримувати 25-30 т/га, що принесе $25-30 тис. з гектара під продажу свіжої ягоди, а від замороженої можна отримати вдвічі більше. Але український сільгоспвиробник збирає по 4 т/га пшениці, від якої отримує $600, в кращому разі — $1000.

«Це дрібнотоварне виробництво, і воно нецікаве для великих агрохолдингів, це ніша для невеликих фермерів. Я зустрічав у Франції родини, як працюють на 50 га, на яких вирощують персикові сади, полуницю, малину, помідори. Так от, вони мільйонери, у них будинки і в Монако, і в Парижі. Тому моя особиста думка (а не позиція УЗА), що ринок землі необхідний, щоб земля давала максимальну віддачу, і тоді наша країна буде отримувати максимальний прибуток із можливого», — сказав Горбачьов.

Він також зазначив, що надлишок виробництва сільгосппродукції буде проданий на зовнішні ринки.

«Є прогнози ФАО про те що, до 2050 року населення планети становитиме 9 мільярдів людей. Для прикладу, в Індії населення щорічно зростає на 25-30 млн людей. Тому будь-яке зростання виробництва знайде свого покупця», — сказав Горбачьов.

http://agroportal.ua

Коротко

Ще новини

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту