Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

Україна: метеорологічні умови другої декади квітня 2021 року

Назад до думок експертів

У другій декаді квітня на більшій частині території країни в середньому температурний режим виявився близьким до норми, проте спостерігалися значні коливання середніх добових температур – від дуже теплих днів на початку декади до дуже прохолодних із заморозками у кінці декади. Опади різної кількості та інтенсивності, пов’язані із переміщенням через територію країни атмосферних фронтів та циклону, відзначалися на всій території. У багатьох районах центральних, східних та південно-східних областей спостерігалися зливи, часом із грозами, кількість опадів під час яких досягала 1,5-2,5 декадної норми.
Сонячного сяйва за декаду до поверхні землі надійшло від 21 до 57 годин, що близько або на 12-38 годин менше за норму.

Середня обласна декадна температура повітря майже на всій території країни виявилася близькою до норми, у Волинській, Житомирській, Чернігівській, Сумській, Харківській областях – на 1,1- 1,5°С, у Луганській – на 2,2°С вищою, на Закарпатті – на 1,3°С нижчою від норми і становила від +6,6°С на заході до +11,1°С на сході країни.

Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до +17-21°С, у Закарпатській, Львівській, Хмельницькій, Вінницькій, Сумській, Харківській та Луганській областях – до +22-26°С.

Мінімальна температура повітря у найхолодніші ночі знижувалася до 0° – мінус 5°С, у Волинській та Рівненській областях – до +1°С (рис. 1).

Поверхня ґрунту вночі охолоджувалася до -1-5°С. У найтепліші дні поверхня ґрунту нагрівалася від +32°С на півночі до +46°С на півдні країни.

Майже по всій території країни впродовж 1-6 днів відзначалися заморозки у повітрі, на поверхні ґрунту та висоті 2 см.

Опади різної інтенсивності, подекуди з грозами, у західних областях часом із мокрим снігом відзначалися упродовж 1-6, у горах Карпат – 7 днів.

У більшості областей їхня середньообласна кількість за декаду становила 121-192% норми (16-25 мм), у Запорізькій та Волинській областях – 220-250% декадної норми (22-30 мм). У Миколаївській, Кіровоградській, Полтавській та Житомирській областях кількість опадів була близькою до декадної норми та становила 12-19 мм.

У Черкаській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях їхня кількість склала 52-80% декадної норми (10-13 мм) (рис. 2).

У багатьох районах Запорізької, Волинської, в окремих районах Одеської, Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Харківської та Луганської областей добовий максимум опадів досягав 20-33 мм (1,5-2,5 декадної норми).

Середня декадна температура ґрунту на глибині 10 см становила +6-12°С.

Відносна вологість повітря в середньому за декаду становила від 64 до 85%. Упродовж 1-3 днів майже по всій території країни відзначалося її зниження до 30% і нижче.

Упродовж одного дня в окремих районах Миколаївської, Херсонської, Луганської, Тернопільської та Чернівецької областей спостерігалося посилення швидкості вітру до 15-18 м/с, на решті території країни переважав помірний вітер.

Вплив погодних умов на стан сільськогосподарських культур

Внаслідок помірного накопичення тепла, невисоких денних температур повітря та наявності заморозків ріст та розвиток сільськогосподарських культур відбувалися дещо уповільнено, однак значного відставання від середніх багаторічних строків у фазовому розвитку основних культур не спостерігалося. У південних та західних областях на посівах озимої пшениці майже на тиждень раніше за звичайні строки розпочалося утворення нижнього вузла соломини, почалося формування репродуктивних органів. Агрометеорологічні умови для укорінення, приживлення та весняної вегетації озимих культур залишалися цілком сприятливими.

За даними весняного обстеження посівів гідрометеорологічними організаціями, більшість посівів озимини перебувала у доброму стані із потенціалом урожаю вище за середній. Зволоження ґрунту добре та оптимальне. Температурні умови близькі до оптимуму для цієї групи культур.

Теплозабезпечення

Станом на 20 квітня сума ефективних температур вище +5°С в залежності від дати переходу була близькою до норми.

Агрокліматичні зони

Сума ефективних температур вище +5 ° С

середні багаторічні за період 1986-2015 рр.

2021 р.

Степ

70-95

55-85

Лісостеп

45-70

45-65

Полісся

45-55

40-65

Зволоження ґрунту

Станом на 20 квітня запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту на більшості площ були достатніми й оптимальними (21-40 мм і більше), місцями у західних та північних областях відзначалося перезволоження. Недостатнім для цього періоду вологозабезпечення було на окремих площах Миколаївської, Запорізької, Харківської та Луганської областей (17-20 мм продуктивної вологи) (рис. 3).

Вологозапаси метрового шару ґрунту під озимими культурами на переважній частині площ були достатніми та оптимальними (121-200 мм і більше продуктивної вологи).

Задовільне (85-120 мм) та недостатнє (62-73 мм продуктивної вологи) вологозабезпечення відзначалося на окремих площах Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Чернігівської областей (рис. 4).

Вологозабезпечення орного та метрового шарів ґрунту під озимим ріпаком було достатнім (27-53 та 132-192 мм продуктивної вологи відповідно).

Під ранніми яровими культурами зволоження орного шару ґрунту було достатнім (21-40 мм і більше), на окремих площах Луганської, Донецької та Запорізької областей – недостатнім (17-19 мм продуктивної вологи).

Зволоження метрового шару ґрунту на більшості площ було достатнім та оптимальним (121-10 мм і більше), в окремих районах Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Сумської областей – задовільним (81-110 мм).

На полях, призначених під сівбу кукурудзи , запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту були достатніми й оптимальними – 21-46 мм. Вологозабезпечення метрового шару ґрунту відповідало оптимальним показникам – 121-160 мм і більше продуктивної вологи.

Запаси продуктивної вологи під цукровим буряком в орному та метровому шарах ґрунту сформувалися у достатніх межах – 37-39 та 171-176 мм відповідно.

Під соняшником запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту були переважно достатніми та оптимальними (23-50 мм), у південних районах Одеської області – задовільними (17-20 мм продуктивної вологи).

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ відповідало достатнім (126-170 мм і більше), місцями у Сумській, Харківській, Дніпропетровській та Одеській областях – недостатнім (88-116 мм продуктивної вологи) показникам.

Ріст і розвиток сільськогосподарських культур

В озимини (жито, ячмінь, пшениця) впродовж декади тривало кущіння та розпочалося утворення вузлових коренів. У південних, місцями у західних областях розпочалося утворення нижнього вузла соломини (початок росту стебла). Висота рослин становила від 13 до 38 см, на 1 м² утворилося від 550 до 1100 стебел, на кращих посівах – до 1320 стебел.

Стан рослин добрий та задовільний, місцями відмінний.

На більшості посівів озимого ріпаку тривали ріст стебла та утворення суцвіть. Висота ріпаку становила від 13 до 37 см у залежності від фази розвитку рослини. Стан посівів добрий.

Упродовж декади тривала сівба ярого ячменю , спостерігалося проростання зерна та утворення сходів, на окремих площах південних областей – поява третього листка.

У вівса та пшениці відзначалося проростання зерна та сходи. Стан рослин, що зійшли, переважно добрий.

Розпочалася сівба кукурудзи.

Упродовж декади тривала сівба гороху , спостерігалося проростання зерна та утворення сходів, на раніше засіяних площах – поява третього листка.

Розпочалася сівба сої .

Упродовж декади тривала сівба соняшнику . На раніше засіяних площах з’явилися сходи.

Розпочалася сівба цукрового буряку .

Станом на 20 квітня на посівах багаторічних трав (конюшина, люцерна) тривало весняне відростання та ріст стебла. Висота рослин була у межах 5-10 см.

https://www.apk-inform.com

Інші думки

Благодійний фонд Зв'язатися з нами

© Всеукраинская общественная организация производителей, переработчиков и экспортеров зерна, 1997-2024.
При цитировании и использовании любых
материалов ссылка на Украинскую зерновую
ассоциацию обязательна.При использовании в
интернет обязательна так же гиперссылка
на http://uga-port.org.ua Розробка сайту