Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.06.2018

Назад до всіх балансів

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.06.2018.

Зерно

Порівняно з минулим сезоном у поточному маркетинговому періоді експорт українського зерна дещо пригальмував. Так, згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−травні  2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 38,1 млн. тонн, що на 9% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року, зокрема: пшениці вивезено 17,2 млн. тонн (на 1,4% менше), ячменю – 4,3 млн. тонн (на 19% менше), кукурудзи – 16,3 млн. тонн (на 13% менше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Іспанія, Марокко, Туніс, Індонезія; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та Китай. 

При цьому, у поточному маркетинговому періоді суттєво зросли темпи експорту жита, якого за 11 місяців сезону вивезено 38 тис. тонн, що у 4,4 рази перевищує показник відповідного періоду минулого року. Основними покупцями нашого жита є Польща та Литва, також наше жито надійшло, зокрема, на ринки Ізраїлю та Тунісу.

У травні ц. р. оцінки основних показників річного балансу залишилися без змін, а саме:

  • попит внутрішнього ринку − 21,7 млн. тонн,  у тому числі: продовольчі потреби − 5,7 млн. тонн, фуражні цілі – 11 млн. тонн;
  • раціональний [1] експорт – 42,3 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,6 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 19,1 млн. тонн;
  • перехідні залишки на 01.07.2018 − 6,0 млн. тонн.

Олії рослинні

За експертними оцінками, за 9 місяців 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 4,6 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 4,5 млн. тонн, що на 7% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону. 

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 415 тис. тонн, або 9,8 кг в розрахунку на одну особу.

Майже 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту у вересні−травні поточного маркетингового року склав 4,3 млн. тонн олій, що на 6% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Іспанію.

Темпи імпорту олій у поточному сезоні перевищують минулорічні. Так, за 9 місяців 2017/2018 МР імпорт олій склав 197 тис. тонн, що на 17% більше, ніж у аналогічному періоді минулого сезону. Близько 90% від обсягів загального імпорту становить пальмова олія, основним імпортером якої є Індонезія. 

Цукор

Відповідно до балансових розрахунків внутрішнє споживання цукру у вересні−травні 2017/2018 МР оцінено у 1 млн. тонн.

Темпи експорту українського бурякового цукру у поточному маркетинговому періоді на 40% нижчі, у попередньому сезоні.

За даними митної статистики, за 9 місяців цього сезону експортовано 433 тис. тонн цукру. Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Узбекистан, Туреччина, Шрі-Ланка. Імпорт цукру до України був практично відсутнім.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, його залишки на 01.06.2018 розрахунково становлять 0,9 млн. тонн, що удвічі перевищує їх рівень на аналогічну дату минулого року.

Довідково. За даними Мінагрополітики, під урожай 2018 року цукрові буряки посіяні на площі 283 тис. га, що на 10% менше, ніж у минулому році.

М’ясо

Протягом січні−травня 2018 року зберігалася тенденція до зниження загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств. Так, за 5 місяців ц.р. виробництво м’яса всіх видів у забійній вазі склало 953 тис. тонн, що на 1,2% менше ніж за відповідний період минулого року. При цьому, якщо сільськогосподарські підприємства наростили виробництво на 0,4%, то у господарствах населення спостерігалося його зменшення на 4,0%. Найбільше від початку року скоротилося виробництво свинини – на 5,3%, обсяги яловичини зменшилися на 5,1%. Натомість галузь птахівництва і надалі демонструє приріст, який склав 2,6%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.06.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,6%, свиней – на 5,7%, а поголів’я птиці зросло на 1,7%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м’ясо) у січні–травні ц.р. становив 151 тис. тонн («мінус» 2% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 103 тис. тонн («плюс» 45%).

Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила  80%, що в натуральному виразі склало 124 тис. тонн. Близько 50% експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.

У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають: м’ясо птиці (50% від загального обсягу) та свинина (42%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса становить близько 11%.

За балансовими розрахунками, у січні–травні поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 2% перевищила показник минулорічного періоду.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 5 місяців ц. р. склало 21,3 кілограми на особу, що на 0,7 кг вище, ніж торік.  

Молоко

З початку 2018 року не вдається зламати довготривалу тенденцію до скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. Держстат повідомив, що у січні−травні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 3 903 тис. тонн молока, що на 1,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 2,9%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано зменшення на рівні 3,1%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.06.2018 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,7% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,4%).

Незважаючи на падіння виробництва молокосировини експорт українських молочних продуктів помітно зростає. У січні−травні ц. р. порівняно з аналогічним періодом 2017 року експорт молокопродуктів зріс майже у 1,5 рази та склав 374 тис. тонн.

Провідною позицією українського молочного експорту є масло вершкове (75% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина, Саудівська Аравія.

Спостерігається також нарощування імпорту молочної продукції на український ринок. Загальний обсяг імпорту молокопродуктів у січні−травні ц. р. склав 64 тис. тонн, або зріс проти відповідного періоду минулого року в 1,4 рази. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (понад 75%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−травні цього року порівняно з аналогічним періодом 2017 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами скоротилася на 7%, а їх розрахункове середньодушове споживання населенням зменшилося на 5 кг, і в середньому, склало, у еквіваленті молокосировини, близько 75 кг на особу.

________________________________

[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни

http://edclub.com.ua

http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01062018

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту