Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.02.2019

Назад до всіх балансів

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.02.2019.

Зерно

Згідно з попередніми статистичними даними, у 2018 році був досягнутий черговий рекорд з виробництва зерна в Україні. Загальний валовий збір всіх видів зернових та зернобобових культур склав 69,8 млн. тонн, що на 12,7% вище ніж у попередньому році. Майже 80% (55,8 млн. тонн) врожаю виростили сільськогосподарські підприємства та 20% (близько 14 млн. тонн) господарства населення.  

Досягти рекорду вдалося, передусім, за рахунок високого врожаю кукурудзи, обсяг якого склав 35,6 млн. тонн (+44,2% до попереднього року). При цьому показники виробництва інших, основних для українського ринку зернових культур, були нижчими, ніж у 2017 році. Зокрема пшениці зібрано 24,6 млн. тонн (на 6% менше), ячменю – 7,3 млн. тонн (на 11,3% менше), жита – 393 тис. тонн (на 22,6% менше).

З урахуванням оприлюдненої органами статистики інформації було уточнено оцінки основних показників річного балансу, які станом на січень ц. р. виглядають наступним чином:  

попит внутрішнього ринку – 22,5 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,6 млн. тонн, фуражні цілі – 11,7 млн. тонн;

раціональний[1]  експорт – 50,0 млн. тонн, зокрема пшениці – 16,7 млн. тонн, ячменю – 5,6 млн. тонн, кукурудзи – 26,8 млн. тонн;

перехідні залишки на кінець маркетингового року − 5,3 млн. тонн, або 24% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−січні 2018/2019 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав майже 28 млн. тонн, що на 14% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зокрема, пшениці вивезено 11,7 млн. тонн (на 7% менше), ячменю –  3,3 млн. тонн (на 18% менше), кукурудзи – 12,6 млн. тонн (в 1,7 рази більше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Індонезія, Марокко; ячменю – Саудівська Аравія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та  Китай.

Зберігаються високі темпи експорту жита, який у 5 разів перевищив минулорічні обсяги і з початку маркетингового періоду склав 85 тис. тонн, або 22% від його цьогорічного валового збору. Основні поставки українського жита здійснені до Польщі та Литви. При цьому, привертає до себе увагу, що поціновувачем українського жита у поточному сезоні виявилися також і Філіппіни та Бангладеш.

У зв’язку із стрімкими поточними темпами експорту жита та невисоким його врожаєм у 2018 році було суттєво знижено оцінку його перехідних залишків до 37 тис. тонн. Беручи до уваги інформацію органів статистики про те, що посівні площі під озимим житом під врожай 2019 року зменшено на 23% порівняно з попереднім роком, можна прогнозувати напружену ситуацію на ринку жита та продуктів його переробки, вже починаючи з другої половини нинішнього сезону.

Олії рослинні

За експертними оцінками, у вересні−січні 2018/2019 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 2,8 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 2,6 млн. тонн, що на 14% більше, ніж роком раніше.  

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 229 тис. тонн, або 5,4 кг в розрахунку на одну особу.

Традиційно, основні обсяги української олії експортуються. За 5 місяців поточного маркетингового року вивезено 2 649 тис. тонн олій, що на 18% перевищує обсяг відповідного періоду минулого сезону. Основні експортні поставки здійснюються до Індії та Китаю.

Імпорт олій склав 106 тис. тонн, що на 6% менше, ніж у аналогічному періоді 2017/2018 МР. Пальмова олія складає майже 90% імпорту. Основним імпортером цього виду олії до України є Індонезія. 

Молоко

У січні 2019 року всіма категоріями господарств вироблено 561 тис. тонн молока, що на 2,1% менше, ніж у січні 2018 року.

У першому місяці поточного року відмічалося скорочення обсягів зовнішньої торгівлі молочними продуктами. Порівняно з січнем 2018 року експорт молокопродуктів зменшився на 11% та склав 55 тис. тонн, імпорт скоротився на 38% до 8 тис. тонн.

Основною товарною позицією українського молочного експорту залишається масло вершкове (понад 60% від загального обсягу), активними покупцями якого у січні були  Марокко, Грузія, Нідерланди.

Найвищу питому вагу у обсягах імпорту молочних товарів займають сири (60%), які надходять на вітчизняний ринок переважно із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у першому місяці нового року на споживання населення було спрямовано 464 тис. тонн молока, що в розрахунку на особу в середньому склало 11 кілограмів, або на 0,5 кг більше, ніж у січні 2018 року.  

М’ясо

У січні 2019 року українськими господарствами вироблено 224 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 2,9% вище показника січня 2018 року. Приріст забезпечений за рахунок птахівництва та скотарства, де виробництво м’яса зросло на 6,3% та 0,5% відповідно. Натомість у галузі свинарства зафіксовано незначне скорочення виробництва, яке склало 0,1%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за січень місяць становив 32 тис. тонн («плюс» 35% до січня минулого року), імпорт – 22 тис. тонн (практично на рівні січня 2018 року).

Провідною позицією вітчизняного експорту є м’ясо птиці, частка якого у загальних обсягах вивезення перевищує 90% та у абсолютному виразі склала 29 тис. тонн, що на 48% перевищує показник січня минулого року. Найбільші обсяги поставок вітчизняного м’яса птиці надійшли у січні п. р. на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів, Словаччини.

М’ясний імпорт, в основному, представлений свининою та м’ясом птиці. Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, переважно, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Угорщини та Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні ц. р. склала 10%.

За балансовими розрахунками, у січні ц. р. наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 3,4% вища, ніж торік. 

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів у першому місяці року склало 5,1 кілограмів на особу проти 4,9 кг у січні 2018 року.

Цукор

Сезон переробки цукрових буряків врожаю 2018 року в Україні завершено. За оперативними даними профільної асоціації, у 2018/2019 маркетинговому році вітчизняними підприємствами вироблено 1 820 тис. тонн бурякового цукру, що на 15% нижче показника попереднього сезону.

Довідково: за даними асоціації «Укрцукор» у сезоні 2018/2019 працювало 42 цукрових заводи, які переробили 13,6 млн. т цукрових буряків. До трійки лідерів з виробництва цукру ввійшли Вінницька, Тернопільська та Полтавська області.   

Незважаючи на зменшення виробництва, вітчизняного цукру буде цілком достатньо для задоволення потреби внутрішнього ринку, яка оцінюється у 1370 тис. тонн. За умови формування достатніх перехідних залишків на кінець сезону у обсязі 320 тис. тонн, експортний потенціал у поточному маркетинговому періоді оцінюється у 570 тис. тонн.

Внутрішнє споживання цукру у вересні−січні 2018/2019 МР оцінено у 571 тис. тонн.

За 5 місяців поточного сезону експортовано 240 тис. тонн цукру (на 4% менше проти відповідного періоду 2017/2018 МР). Основними покупцями українського цукру з початку сезону є країни СНД (Узбекистан, Азербайджан) та Євросоюзу (Румунія, Італія). Імпорт цукру до України був практично відсутнім.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, внутрішнє споживання та експорт, розрахункові залишки цукру на 01.02.2019 оцінено у 1,45 млн. тонн, що незначно (на 1,5%) менше, ніж було на відповідну дату роком раніше.

____________________________________

[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни

http://edclub.com.ua

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту