Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.11.2017

Назад до всіх балансів

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.11.2017.

Зерно

Оцінку валового збору зернових культур у 2017/2018 маркетинговому періоді експертами збережено на рівні попереднього місяця − 60,8 млн. тонн, в тому числі пшениці – 26,3 млн. тонн, ячменю – 8,5 млн. тонн, кукурудзи – 23,5 млн. тонн.

Оцінки інших балансових позицій також залишилися на попередньому рівні:

попит внутрішнього ринку − 21,7 млн. тонн,  у тому числі: продовольчі потреби −5,7 млн. тонн, фуражні цілі – майже 11 млн. тонн;

можливий експорт − 41,7 млн. тонн, зокрема пшениці – 17,6 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 18,5 млн. тонн;

перехідні залишки на кінець маркетингового року − 5,5 млн. тонн, або 25% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−жовтні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 13,9 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 6% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Зниження обсягів відбулося по всіх основних позиціях українського зернового експорту, а саме: пшениці вивезено 8,5 млн. тонн (на 6% менше), ячменю – 3,6 млн. тонн (на 4% менше), кукурудзи – 1,8 млн. тонн (на 12% менше).

Олії рослинні

За експертними оцінками, у вересні-жовтні 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 950 тис. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової – 916 тис. тонн, що відповідає показникам відповідного періоду минулого сезону.

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 93 тис. тонн, або 2,2 кг в розрахунку на одну особу.

Основний обсяг виробленої олії був експортований – 906 тис. тонн, що на 20% перевищує показник вересня-жовтня 2016 року. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Іспанію та Китай.

Імпорт олій склав 54 тис. тонн, що на 35% більше, ніж у минулорічному періоді. Пальмова олія становить майже 90% імпорту. Головним постачальником цього виду олії до України є Індонезія.

Молоко

За 10 місяців  2017 року всіма категоріями господарств вироблено 8 960 тис. тонн молока, що на 0,8% менше, ніж у січні-жовтні 2016 року.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.11.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 1,9%.

Експортовано молокопродуктів (у перерахунку на молоко) 667 тис. тонн (у 1,8 рази більше, ніж у минулорічному періоді), імпортовано – 98 тис. тонн (на 20% більше).

Структура молочного експорту залишається незмінною. Основна частина – це масло вершкове (понад 70%), обсяги експорту якого у поточному році помітно активізувалися (у натуральному виразі експорт масла зріс у 2,5 рази, а у вартісному – у 3,5 рази). Найвищим попитом українське масло користувалося на ринках Туреччини та Марокко.

Пріоритетною позицією імпорту молочної продукції до України є сири (82% у структурі). У січні−жовтні ц. р. імпорт сирів зріс на 40%. Традиційними постачальниками сирів на український ринок є країни ЄС − Польща, Німеччина та Франція.

За балансовими розрахунками, за 10 місяців ц. р. порівняно з минулорічним періодом наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася майже на 5%, а середньодушове споживання населенням молочної продукції зменшилося на 7,6 кг, і в середньому, склало 172,7 кг у розрахунку на особу.

М’ясо

У січні−жовтні 2017 року українськими господарствами вироблено 1 842 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,2% менше порівняно із відповідним періодом минулого року. Падіння обсягів відбулося за рахунок свинини, виробництво якої зменшилося на 2,5%. Натомість яловичина та м’ясо птиці продемонстрували приріст на 0,2 та 1,2% відповідно.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.11.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 0,5%, свиней – на 8,9%, а поголів’я птиці зросло на 1,3%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 10 місяців поточного року склав 294 тис. тонн («плюс» 19% до минулорічного періоду), імпорт – 184 тис. тонн («плюс» 25%).

Провідною позицією вітчизняного експорту є м’ясо птиці, частка якого у загальних обсягах майже 80%, або 229 тис. тонн, тобто на 14% більше, ніж роком раніше. Найвищим попитом українська птиця у поточному році користувалася у Єгипті, Нідерландах, Іраку.

У 2017 році відбулося пожвавлення зовнішньої торгівлі вітчизняною яловичиною та свининою. Основними імпортерами цих видів м’яса є країни колишнього СРСР – Білорусь, Грузія, Казахстан,  Молдова, Азербайджан.

Зокрема, у січні-жовтні ц. р. експортовано 50 тис. тонн яловичини, що на 39% перевищує показник минулорічного періоду, та становить 19% від обсягів вітчизняного виробництва.

М’ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та м’ясом птиці. При цьому, імпорт м’яса птиці за 10 місяців ц. р. зріс на 37%, свинини − на 16%. Імпортується м’ясна продукція, в основному, із Польщі та Німеччини та Угорщини Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні за 10 місяців ц. р. склала 11%.

За балансовими розрахунками, у січні-жовтні ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 2,5% менша, ніж роком раніше (яловичина – «мінус» 7%, свинина – «мінус» 2%, наповнюваність м’ясом птиці перевищує минулорічний рівень на 1%).

Середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів відстає від торішнього на 0,9 кг і становило у січні-жовтні ц. р. 40,6 кілограмів на особу.

Цукор

В Україні триває сезон збирання та переробки цукрових буряків.

Станом на 01.11.2017 цукровими заводами вироблено 1 035 тис. тонн цукру з буряків нового врожаю.

З урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру на початок листопада оцінюється у 1 277 тис. тонн. На внутрішнє споживання у вересні-жовтні ц.р. спрямовано 231 тис. тонн.

За 2 місяці поточного маркетингового періоду експортовано 59 тис. тонн цукру (у 1,7 рази менше, ніж у вересні-жовтні 2016 року). Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Шрі-Ланка, Лівія, Туреччина. Імпорт цукру до України був відсутнім.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, внутрішнє споживання та експорт, розрахункові залишки цукру на 01.11.2017 оцінено у 987 тис. тонн.

Поточна оцінка загального виробництва цукру у сезоні 2017/2018 років залишається на рівні попереднього місяця і становить 2 млн. тонн. Не змінилися станом на початок листопада і оцінки інших балансових позицій.

Риба та рибопродукти[1]

У січні-вересні поточного року зафіксовано незначне збільшення (у межах 2%) загальної пропозиції рибних ресурсів на внутрішньому ринку, що відбулося внаслідок зростання імпорту рибної продукції.

Натомість внутрішнє промислове добування водних біоресурсів продовжує скорочуватися. За даними статистики, за 9 місяців ц. р. підприємствами та фізичними особами−підприємцями добуто 43,2 тис. тонн водних біоресурсів, що на 10,6% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, падіння вилову відбулося за рахунок суттєвого скорочення («мінус» 26,3%) вилову біоресурсів у виключній (морській) економічній зоні України. Натомість добування біоресурсів у внутрішніх водоймах зросло на 3,9%.

За оцінками ЕДК, з урахуванням вилову риби у домогосподарствах, загальний вилов водних живих ресурсів у січні-вересні цього року орієнтовно склав 70 тис. тонн, що на 7% менше, ніж торік.

За оперативними даними митниці, обсяг імпорту риби та рибопродуктів протягом 9 місяців цього року зріс на 5,2% та склав 224 тис. тонн, в перерахунку на основний продукт. Понад 75% імпортних поставок рибної продукції – це риба морожена, основними  постачальниками якої до України є Норвегія, Ісландія та США.

Експорт рибопродуктів у січні-вересні 2017 року становив 9 тис. тонн проти 7 тис. тонн за 9 місяців 2016 року.

Таким чином, загальний фонд споживання риби і рибопродуктів населенням у січні-вересні оцінюється у 282 тис. тонн, або 6,6 кг у розрахунку на особу, що відповідає рівню аналогічного періоду минулого року.

Внутрішнє споживання риби та рибопродуктів на 80% забезпечується за рахунок продукції іноземного походження.

__________________________________

[1] фактичний баланс риби та рибопродуктів розрахований за 9 місяців 2017 року, що пов’язаною із періодичністю надходження статистичних даних

http://edclub.com.ua

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту