Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.09.2017

Назад до всіх балансів

 

 

 

 

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.09.2017.

Зерно

У серпні оцінку валового збору зернових культур у сезоні 2017/2018 років збережено на рівні попереднього місяця, а саме у обсязі 63,9 млн. тонн, в тому числі пшениці – 26,3 млн. тонн, ячменю – 8,5 млн. тонн, кукурудзи – 26,8 млн. тонн.

Також не зазнала змін оцінка балансових показників щодо попиту внутрішнього ринку у зерні, який очікується на рівні 21,7 млн. тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься 5,7 млн. тонн, на фуражні цілі – майже 11 млн. тонн.

Незмінними залишаються оцінки щодо експортних можливостей, які у поточному маркетинговому періоді передбачаються у обсязі 44,7 млн. тонн, із них: пшениці – 17,6 млн. тонн, ячменю – 5,2 млн. тонн, кукурудзи – 21,7 млн. тонн.

За умови дотримання вищезгаданих балансових показників перехідні залишки на кінець маркетингового року становитимуть 5,5 млн. тонн, або 25% від середньорічного внутрішнього споживання, тобто на достатньому рівні для гарантування продовольчої безпеки

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−серпні поточного маркетингового сезону Україна експортувала 6,6 млн. тонн зерна та продуктів його переробки, що на 1,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Із загального обсягу експорту пшениці вивезено 3,4 млн. тонн (на 12% менше), ячменю – 2,2 млн. тонн (на 10% менше), кукурудзи – 1,1 млн. тонн (майже у 2 рази більше).

Олії рослинні

Щойноминулий 2016/2017 маркетинговий рік ознаменувався рекордними показниками стосовно виробництва та експорту олій рослинних.

За експертними оцінками, українськими підприємствами було вироблено 6,5 млн. тонн олій рослинних, що на 25% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому числі соняшникової олії − 6,3 млн. тонн).

Із загального обсягу виробництва близько 9%, або 584 тис. тонн спрямовано  на внутрішнє продовольче споживання, що становить 13 кг в розрахунку на одну особу.

Експорт склав 6,1 тис. тонн, або зріс проти попереднього маркетингового періоду на 27%. Основні обсяги експорту української олії надійшли на ринки Індії, Китаю та країн ЄС.

Імпорт олій склав 223 тис. тонн («плюс» 8% до відповідного періоду минулого сезону), із нього понад 85% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

За оцінками, у новому 2017/2018 маркетинговому сезоні очікується зменшення виробництва олій рослинних, що обумовлено скороченням цьогорічного врожаю олійних культур внаслідок зменшення їх продуктивності. За нашими оцінками, виробництво олій рослинних становитиме 6,1 млн. тонн, в тому числі олії соняшникової – 5,8 млн. тонн.

Відповідно очікується скорочення обсягів експорту олій до 5,7 млн. тонн. Імпорт очікується у межах 200 тис. тонн, або практично на рівні минулого сезону.

Фонд споживання олій рослинних населенням оцінено у 553 тис. тонн, що у розрахунку на одну особу складе 13  кг на рік, тобто знаходитиметься у межах раціональної норми.

Молоко

За 8 місяців 2017 року всіма категоріями господарств вироблено 172 тис. тонн молока, що на 0,9% менше, ніж за 8 місяців 2016 року.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.09.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 2,0%.

Експортовано молокопродуктів 515 тис. тонн (у 1,9 рази більше, ніж у січні-серпні  2016 року), імпортовано – 75 тис. тонн (на 12% більше).

У структурі молочного експорту найвищу питому вагу займає масло вершкове (70%), основними споживачами якого є Марокко, Казахстан, Туреччина. Слід відмітити, що у поточному році суттєво пожвавився попит на українське масло, внаслідок чого обсяги його відвантаження на експорт перевищили минулорічні показники у 2,8 рази у натуральному та майже у 4 рази у вартісному вимірі.

Пріоритетною позицією імпорту молочної продукції до України є сири (84% у структурі імпорту). Традиційними постачальниками сирів на український ринок є країни ЄС − Польща, Німеччина та Франція.

За балансовими розрахунками, за 8 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася майже на 4%, а відповідно зменшилося середньодушове споживання населенням молочної продукції на 5,2 кг, і в середньому, склало 135,7 кг у розрахунку на особу.

М’ясо

У січні−серпні 2017 року українськими господарствами вироблено 1 456 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,2% більше порівняно із відповідним періодом минулого року. При цьому, зросло виробництво яловичини (+1,9%) та птиці (+0,1%), а виробництво свинини зменшилося на 0,4%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.09.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 0,5%, свиней – на 9,2%, а поголів’я  птиці зросло на 3,3%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 8 місяців поточного року склав 243 тис. тонн («плюс» 30% до 8 місяців 2016 року), імпорт – 128 тис. тонн («плюс» 16%).

Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становила 79% (192 тис. тонн, що на 24% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця у ц. р. користувалася у Єгипті, Нідерландах, Іраку.

У поточному році відбулося пожвавлення зовнішньої торгівлі вітчизняною яловичиною та свининою, обсяги експорту яких зросли у півтора та два рази відповідно. Основними імпортерами цих видів м’яса є країни колишнього СРСР – Білорусь, Грузія, Казахстан, Молдова.

У січні-серпні ц. р. експортовано 39 тис. тонн яловичини, що становить 23% від її вітчизняного виробництва.

М’ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та м’ясом птиці. При цьому, імпорт птиці за 8 місяців ц. р. зріс на 40%, а свинини − зменшився на 2%. Імпортується м’ясна продукція, в основному, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні−серпні 2017 року склала 9%.

За балансовими розрахунками, за 8 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 2% менша, ніж роком раніше (яловичина – «мінус» 15%, наповнюваність свининою та м’ясом птиці знаходиться практично на рівні минулого року). Відповідно середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів відстає від торішнього на 0,7 кг і склало за 8 місяців 31,4  кг у розрахунку на особу.

http://edclub.com.ua

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту