Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.07.2019

Назад до всіх балансів

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.07.2019.

Зерно

Щойно минулий 2018/2019 маркетинговий зерновий рік залишив по собі 2 рекорди. По-перше, у минулому сезоні в Україні було зібрано найвищий врожай зерна за всю історію держави – близько 70 млн. тонн. По-друге, встановлено рекорд за обсягами зернового експорту, який склав з урахуванням продуктів переробки зерна, майже 50 млн. тонн (на 23% вище, ніж у сезоні 2017/2018 років). Зокрема, згідно з оперативними даними митної статистики, експортовано 16 млн. тонн пшениці (на 11% менше, ніж у попередньому періоді), ячменю – 3,7 млн. тонн (на 17% менше), кукурудзи – 29,8 млн. тонн (у 1,7 разів більше), жита – 88 тис. тонн (в 1,3 рази більше).

Українське зерно має дуже широку географію експорту. При цьому основними його споживачами у сезоні, що минув, були країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Індонезія, Марокко, Філіппіни, Бангладеш; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія, Алжир; кукурудзи – Китай, Єгипет Нідерланди, Іспанія.

Обсяг імпорт зерна в Україну практично залишився на рівні минулого року та склав 314 тис. тонн, що майже у 160 разів менше за його експорт. Основними позиціями зернового імпорту були: рис, насіннєвий матеріал, борошняні вироби та інші готові продукти із зерна. 

За нашими попередніми оцінками, у 2018/2019 МР внутрішній ринок використав 21,8 млн. тонн зерна. Із загального обсягу внутрішнього споживання на продовольчі потреби спрямовано 5,6 млн. тонн зерна, а на фуражні цілі – 11,2 млн. тонн.

Перехідні залишки зерна станом на 01.07.2019 попередньо оцінюються у 6,1 млн. тонн, з них пшениці – 2,4 млн. тонн, ячменю – 0,8 млн. тонн, кукурудзи – 2 млн. тонн.

Олії рослинні

За експертними оцінками, за 10 місяців 2018/2019 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 5,9 млн. тонн олій рослинних (на 16% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону), у тому числі соняшникової олії – 5,6 млн. тонн (на 13% більше). 

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 458 тис. тонн, або 10,9 кг в розрахунку на одну особу.

Майже 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт. Загальний обсяг експорту олій у вересні−червні поточного маркетингового року склав 5,6 млн. тонн, що на 17% вище показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Нідерланди.

Обсяги імпорту олій у поточному сезоні залишаються практично на рівні відповідного періоду минулого сезону та складають 218 тис. тонн, із яких майже 90% пальмова олія, провідним імпортером якої до нашої країни є Індонезія.

Цукор

Відповідно до балансових розрахунків внутрішнє споживання цукру у вересні−червні 2018/2019 МР оцінено у 1,1 млн. тонн.

За даними митної статистики, за 10 місяців цього сезону експортовано 402 тис. тонн цукру, що на 20% менше проти відповідного періоду минулого маркетингового періоду. У поточному сезоні найактивніший попит на український солодкий продукт спостерігається з боку пострадянських країн: Узбекистану, Азербайджану, Киргизстану, Таджикистану.

Імпорт цукру в Україну було практично відсутнім.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, фактичне внутрішнє споживання та експорт, його залишки на 01.07.2019 оцінено у 0,7 млн. тонн, що відповідає їх рівню на аналогічну дату минулого року.

М’ясо

Упродовж першої половини 2019 року для внутрішнього ринку була властивою тенденція до зростання загальних  обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств. Так, за 6 місяців ц. р. виробництво м’яса всіх видів у забійній вазі склало 1 176 тис. тонн, що на 5% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому, сільськогосподарські підприємства наростили виробництво м’яса на 9,0%, а у господарствах населення воно зменшилося на 3,2%. Найбільше від початку року зросло виробництво м’яса птиці – на 7,2%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.07.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 4,1%, свиней – на 0,1%, одночасно поголів’я птиці зросло на 2,9%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м’ясо) у січні–червні ц.р. склав 244 тис. тонн («плюс» 32% до аналогічного періоду 2018 року), імпорт – 123 тис. тонн («мінус» 2,6%).

Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила 85%, що у натуральному виразі  становить 211 тис. тонн, або на 38% вище показника минулорічного періоду. Близько 50% експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів, Словаччини.

У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають м’ясо птиці (50% від загального обсягу) та свинина (40%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса складає близько 12%.

За балансовими розрахунками, у І півріччі поточного року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами знаходиться на рівні показника відповідного періоду минулого року.

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 6 місяців ц. р. склало 24,9 кг на особу.

Молоко

На жаль, в Україні продовжує скорочуватися виробництво молокосировини. За даними статистики, у січні−червні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 4 783 тис. тонн молока, що на 3,4% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока скоротилося на 1,5%, а у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано його зменшення на 4,1%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.07.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів  скоротилося на 4,4% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,2%, сільгосппідприємствах – на 4,9%).

На фоні падіння виробництва молокосировини відбувається скорочення обсягів експорту молочних продуктів. У січні−червні ц. р. порівняно з 6 місяцями минулого року експорт молокопродуктів зменшився на 25% та склав 332 тис. тонн.

Скорочення обсягів експорту, насамперед, відбулося в результаті зменшення на 33% поставок масла вершкового, яке залишається провідною позицією українського молочного експорту (68% від загального обсягу). Активними покупцями масла з початку поточного року були Нідерланди, Азербайджан, Грузія, Молдова.

Водночас помітно зріс імпорт молокопродуктів, загальний обсяг якого у січні−червні  склав 108 тис. тонн, що на 46% більше порівняно з І півріччям минулого року. У обсягах імпорту молочних товарів найбільша частка належить сирам (понад 80%), які надходять на вітчизняний ринок із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−червні поточного року порівняно з аналогічним періодом 2018 року, наповнюваність внутрішнього ринку молокопродуктами зросла майже на 2%, а їх розрахункове середньодушове споживання населенням підвищилося на 3 кг, і в середньому, склало, у еквіваленті молокосировини, близько 93 кг на особу.

http://edclub.com.ua

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту