Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.07.2017

Назад до всіх балансів

Зерно

За даними попереднього звітного балансу, у минулому 2016/2017 маркетинговому році Україна перевершила рекорд попереднього сезону щодо експорту зернових культур.

Загальний обсяг українського зерна та продуктів його переробки поставленого на зовнішні ринки склав 44,8 млн. тонн, що на 13% більше, ніж у попередньому сезоні та перевищує 11% усього світового експорту. Зокрема, пшениці експортовано 18,2 млн. тонн (+5% до попереднього сезону), ячменю − 4,5 млн. тонн (+22%), кукурудзи – 20,7 млн. тонн (+19%).

Українське зерно має дуже широку географію поставок. Основними споживачами нашого зерна залишаються країни Африки та Азії: пшениці – Єгипет, Індонезія, Індія; ячменю – Саудівська Аравія, Лівія; кукурудзи – Китай, Єгипет.

За балансовими оцінками, у 2016/2017 МР на внутрішні потреби було спрямовано 22,1 млн. тонн зерна, що на 7% менше, ніж у сезоні 2015/2016 років. У структурі внутрішнього споживання майже 53% − це зерно, яке спрямовується на фуражні цілі. Слід зазначити, що у звітному балансі, з огляду на фактичні тенденції щодо руху поголів’я худоби та птиці, скорегована у бік зменшення оцінка витрат зерна на корми.

На продовольче споживання спрямовано 5,8 млн. тонн зерна, із якого понад 80% припадає на пшеницю. На насіння було використано 2,2 млн. тонн зерна, на нехарчову переробку − 1,1 млн. тонн зерна.

Перехідні залишки зерна на початок нового маркетингового періоду оцінено у 8,0 млн. тонн, із яких на пшеницю припадає 2,7 млн. тонн, ячмінь − 0,9 млн. тонн, кукурудзу – 4,1 млн. тонн.

Слід звернути увагу, що окремі показники звітного балансу можуть зазнати корегування у міру надходження актуалізованих статистичних даних щодо посівних площ під урожай 2017 року, наявності зерна у суб’єктів господарювання тощо.

Олії рослинні

За експертними оцінками, за 10 місяців 2016/2017 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 5 480 тис. тонн олій рослинних, що на 25% більше, ніж у відповідному періоді минулого сезону (у тому числі соняшникової олії вироблено 5 350  тис. тонн).

Із загального обсягу виробництва близько  9%, або 470 тис. тонн спрямовано  на внутрішнє продовольче споживання, що становить 11 кг в розрахунку на одну особу.

Експорт склав 5 169 тис. тонн, що на 21% перевищує показник вересня−червня 2015/2016 МР.

Основні обсяги українського експорту олії надійшли на ринки Індії, Китаю та країн ЄС.

Імпорт олій склав 88 тис. тонн («плюс» 8% до відповідного періоду минулого сезону), із нього майже 90% − це пальмова олія, яка імпортується, переважно, з Індонезії.

Молоко

У І півріччі 2017 року всіма категоріями господарств вироблено 5 068 тис. тонн молока, що на 0,9% менше, ніж за 6 місяців 2016 року.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.07.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 2,5%.

Експортовано молокопродуктів 356 тис. тонн (у 2 рази більше, ніж у І півріччі 2016 року), імпортовано – 54тис. тонн (на 6,6% більше).

У структурі експорту найбільшу питому вагу займає масло вершкове (69%), основними споживачами якого є Марокко, Молдова, Казахстан, Туреччина.

Пріоритетною позицією імпорту молочної продукції до України є сири (83% у структурі імпорту). Традиційними постачальниками сирів на український ринок є країни ЄС − Польща, Німеччина та  Франція.

За балансовими розрахунками, за 6 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку молокосировиною скоротилася майже на 3%, відповідно зменшилося середньодушове споживання населенням молочної продукції і, в середньому, склало 95,4 кг у розрахунку на особу.

М’ясо

У січні−червні 2017 року українськими господарствами вироблено 1127 тис. тонн м’яса всіх видів, що на 0,3% більше порівняно із відповідним періодом минулого року. При цьому, зросло виробництво яловичини (+2,2%) та птиці (+0,4%), а виробництво свинини зменшилося на 0,7%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.07.2017 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 0,9%, свиней – на 8,5%, а поголів’я птиці зросло на 0,5%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 6 місяців поточного року склав 154 тис. тонн («плюс» 45% до 6 місяців 2016 року),  імпорт – 88  тис. тонн («плюс» 9%).

Частка м’яса птиці у загальних обсягах експорту становила 80% (147 тис. тонн, або на 39% більше, ніж роком раніше). Найвищим попитом українська птиця у ц. р. користувалася у Єгипті, Нідерландах, ОАЕ, Азербайджані.

Зберігається активне просування на зовнішні ринки яловичини та свинини, експорт яких у січні-червні ц. р. перевищив минулорічний показник майже у 2 рази. Найбільші обсяги  цієї української продукції експортуються до країн колишнього СРСР – Білорусі, Азербайджану, Казахстану, Грузії, Молдови.

У І півріччі вивезено 26 тис. тонн яловичини, що становить майже 20% від її вітчизняного виробництва та 9 тис. тонн свинини (близько 2% від виробництва).

М’ясний імпорт, як і в попередні періоди, переважно представлений свининою та м’ясом птиці. При цьому, імпорт птиці у січні-червні ц. р. зріс на 41%, а свинини − зменшився на 15%. Імпортується м’ясна продукція, в основному, із Польщі та Німеччини. Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні−червні 2017 року склала майже 9,0%.

За балансовими розрахунками, за 6 місяців ц. р. порівняно з відповідним періодом 2016 року наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами майже на 5% нижча, ніж роком раніше (яловичина – «мінус» 10%, свинина – «мінус» 4%, м’ясо птиці – «мінус» 4%).

Відповідно середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів відстає від торішнього на 4,4% або 1,1 кг і склало за 6 місяців 24,1 кг у розрахунку на особу.

Ураховуючи фактичні дані за І півріччя ц. р., дещо скорегований річний баланс: знижено оцінку обсягу імпорту та підвищено оцінку експорту. З огляду на це, середньорічний показник споживання м’яса на особу переглянуто з 51,9 кг до 50,1 кг, за рахунок скорочення споживання яловичини та свинини.

Цукор

У червні ц. р. експорт українського цукру сповільнився та склав за місяць 6 тис. тонн. Загалом за 10 місяців поточного маркетингового періоду експортовано 738 тис. тонн бурякового цукру.  Основні експортні поставки здійснено до Шрі−Ланки, Грузії, Кот- Д’івуару, Лівії.

Імпорт цукру за вказаний період склав символічні 2 тис. тонн.

Внутрішнє споживання цукру у вересні− червні 2016/2017 МР оцінено у 1,3 млн. тонн, а залишки цукру станом на 01.07.2017 − у 0,3 млн. тонн.

Яйця та яйцепродукти

У січні – червні 2017 року всіма категоріями господарств України вироблено 7 967 млн. штук яєць від птиці всіх видів, що на 0,8% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Експорт яєць і яйцепродуктів 31 тис. тонн (на 22% більше ніж за 6 місяців 2016 року), імпорт – 2 тис. тонн (на 34% менше).

У вартісній структурі українського експорту яйцепродукції майже 60% припадало на Об’єднані Арабські Емірати. Активно експортувалася українська продукція також до Ліберії, Сьєрра-Леоне, Саудівської Аравії. та Ірак.

Ресурсне наповнення внутрішнього ринку дозволило забезпечити споживання яєць населенням у першому півріччі ц. р. на рівні 147 штук на особу.

http://edclub.com.ua/analityka/balansy-popytu-i-propozyciyi-osnovnyh-vydiv-prodovolchyh-resursiv-stanom-na-01072017

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту