Зв'язатися з нами
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type

/ Реєстрація

БАЛАНСИ ПОПИТУ І ПРОПОЗИЦІЇ ОСНОВНИХ ВИДІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ РЕСУРСІВ СТАНОМ НА 01.03.2019

Назад до всіх балансів

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції основних видів продовольчих ресурсів станом на 01.03.2019.

Зерно

Упродовж 8 місяців поточного маркетингового періоду спостерігається нарощування темпів експорту українського зерна порівняно із попереднім сезоном.

Згідно з оперативними даними митної статистики, у липні−лютому 2018/2019 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки (у зерновому еквіваленті) склав 32,9 млн. тонн, що майже на 19% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року, а саме: пшениці вивезено 12,9 млн. тонн (на 6% менше), ячменю – 3,3 млн. тонн (на 20% менше), кукурудзи – 16,4 млн. тонн (в 1,7 рази більше), жита − 87 тис. тонн (в 4,6 рази більше).

Основними споживачами українського зерна залишаються країни Азії, Африки, а також Євросоюзу: пшениці – Єгипет, Індонезія, Марокко; ячменю – Саудівська Аравія, Китай; кукурудзи – Нідерланди, Єгипет, Іспанія та  Китай, жита – Польща, Литва.

У лютому ц. р. оцінки основних показників річного балансу залишилися на рівні попереднього місяця, зокрема:

  • попит внутрішнього ринку – 22,5 млн. тонн, у тому числі: на продовольчі потреби передбачено 5,6 млн. тонн, фуражні цілі – майже 11,7 млн. тонн;
  • раціональний[1] експорт – 50,0 млн. тонн, зокрема пшениці – 16,7 млн. тонн, ячменю – 5,6 млн. тонн, кукурудзи – 26,8 млн. тонн;

перехідні залишки на кінець маркетингового року − 5,3 млн. тонн, або 24% від середньорічного внутрішнього споживання, що достатньо для гарантування продовольчої безпеки.

Олії рослинні

За експертними оцінками, у першій половині 2018/2019 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 3,4 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 3,2 млн. тонн, що на 18% більше, ніж роком раніше.  

Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 275 тис. тонн, або 6,5 кг в розрахунку на одну особу.

Традиційно, основні обсяги української олії експортуються. За 6 місяців поточного маркетингового року вивезено 3 273 тис. тонн олій, що на 21% перевищує обсяг відповідного періоду минулого сезону. Основні експортні поставки здійснюються до Індії, Китаю, країн Євросоюзу.

Імпорт олій склав 130 тис. тонн, що на 3% менше, ніж у аналогічному періоді 2017/2018 МР. Пальмова олія складає майже 90% імпорту. Основним імпортером цього виду олії до України є Індонезія. 

Молоко

У січні−лютому 2019 року всіма категоріями господарств вироблено 1 140 тис. тонн молока, що на 1,6% менше, ніж за 2 місяці 2018 року. При цьому, надій молока у сільгосппідприємствах зріс на 0,5%, а у домогосподарствах, навпаки, зменшився на 2,9%.

Довідково: за даними статистики, станом на 01.03.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я корів скоротилося на 3,3% (в т. ч. у господарствах населення – на 4,1%, сільгосппідприємствах – на 0,8%).

З початку року спостерігається скорочення обсягів експорту молочних продуктів. Так, за 2 місяці 2019 року їх експорт зменшився на 25% та склав 111 тис. тонн. При цьому імпорт, навпаки, зріс на чверть до 33 тис. тонн.

Провідними товарними позиціями українського молочного експорту залишається масло вершкове, частка якого становить 45% у вартісній структурі експорту молокопродуктів та молоко згущене з часткою 18%. Основні поставки масла здійснюються до Марокко, Нідерландів, Молдови, Грузії.

Найвищу питому вагу у обсягах імпорту молочних товарів займають сири (75% у вартісній структурі імпорту), які надходять на вітчизняний ринок переважно із країн Євросоюзу (Польщі, Німеччини, Франції).

За балансовими розрахунками, у січні−лютому поточного року на споживання населення було спрямовано 942 тис. тонн молока, що в розрахунку на особу в середньому склало 22 кілограми, що практично відповідає рівню відповідного періоду 2018 року.  

М’ясо

За 2 місяці 2019 року українськими господарствами вироблено 403 тис. тонн м’яса всіх видів у забійній вазі, що на 3,9% вище показника січня−лютого 2018 року. Приріст продемонстрували всі основні підгалузі: скотарство зросло на 0,2%, свинарство – на 1,5%, птахівництво – на 6,6%.

Довідково: за інформацією органів статистики, станом на 01.03.2019 порівняно з відповідною датою минулого року поголів’я ВРХ скоротилося на 2,6%, свиней – на 0,6%, одночасно поголів’я птиці зросло на 2,8%.

Експорт м’яса та м’ясопродуктів за 2 місяці поточного року становив 71 тис. тонн («плюс» 33% до січня-лютого минулого року), імпорт – 44 тис. тонн («плюс» 7%).

В українському м’ясному експорті превалює м’ясо птиці, частка якого у загальних обсягах вивезення перевищує 90%, та у абсолютному виразі становить 64 тис. тонн, що на 43% перевищує показник січня минулого року. Основні поставки вітчизняного м’яса птиці здійснені у січні-лютому п. р. на ринки Саудівської Аравії, Нідерландів, Словаччини.

М’ясний імпорт, передусім, представлений свининою та м’ясом птиці. Імпортна продукція надходить на український ринок, насамперед, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Угорщини та Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у січні-лютому ц. р. склала близько 12%.

За балансовими розрахунками, у січні-лютому ц. р. наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом та м’ясопродуктами на 0,5% вища, ніж торік. 

Розрахункове середньодушове споживання населенням м’яса і м’ясопродуктів за 2 місяці року склало 8,9 кілограмів на особу, що на 0,1 кг більше, ніж торік.

Цукор

Внутрішнє споживання цукру у вересні−лютому 2018/2019 МР оцінено у 685 тис. тонн.

За перше півріччя поточного маркетингового сезону експортовано 274 тис. тонн цукру (майже на 6% менше проти відповідного періоду 2017/2018 МР). Основними покупцями українського цукру з початку сезону є країни СНД (Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан) та Євросоюзу (Румунія, Італія). Імпорт цукру до України був практично відсутнім.

Ураховуючи запаси цукру на початок маркетингового року, внутрішнє споживання та експорт, розрахункові залишки цукру на 01.03.2019 оцінено у 1,3 млн. тонн, що незначно (на 7%) менше, ніж було на відповідну дату роком раніше.

Довідково: у 2018/2019 маркетинговому році вітчизняними підприємствами вироблено 1 820 тис. тонн бурякового цукру. З урахуванням перехідних залишків (439 тис. тонн) загальна пропозиція цукру на вітчизняному ринку у поточному сезоні становить 2,26 млн. тонн. Внутрішній річний попит оцінено у 1,37 млн. тонн. Середньодушове споживання очікується на рівні 30 кг на особу. Експортний потенціал у поточному маркетинговому періоді оцінюється у 570 тис. тонн.

________________________

[1] під раціональним експортом тут слід розуміти обсяги зернових ресурсів, які можуть бути експортовані протягом маркетингового року, без загрози продовольчій безпеці країни

http://edclub.com.ua

Ще баланси

Зв'язатися з нами

© Асоціація
виробників, переробників та експортерів зерна
, 1997-2018.
При цитуванні і використанні будь-яких
матеріалів посилання на Українську зернову
асоціацію обов'язкове. При використанні в
інтернет обов'язкове так само гіперпосилання
на http://uga.ua Розробка сайту